Šta je gastroenteropatija sa gubitkom proteina?

 

Gastroenteropatija sa gubitkom proteina je oboljenje organa gastrointestinalnog trakta u kom postoji veliki gubitak serumskih proteina (naročito albumina) u lumen creva. Normalan gubitak proteina u crevima je do 15 % ukupnog dnevnog nivoa, a kod ovog oboljenja je čak do 60 % ukupnog nivoa.

 

Ovaj gubitak proteina rezultira u poremećenoj ravnoteži sa stvaranjem proteina, čime dolazi do smanjenja nivoa albumina u krvi (hipoalbuminemija). Mehanizmi prolaska proteina u creva mogu biti limfna opstrukcija, erozije, ulceracije i povećana permeabilnost mukoze za proteine zbog ćelijske smrti.

  

Oboljenja koja dovode do gastroenteropatije sa gubitkom proteina mogu biti oboljenja želuca (karcinom želuca, menterijerova bolest), oboljenja tankog creva (Kronova bolest, crevna tuberkuloza, lamblijaza, Viplova bolest, limfom, multipla divertikuloza, sindrom slepe vijuge, crevne fistule, sklerodermija), oboljenja debelog creva (granulomi, ulcerozni kolitis)…

 

Statistika pokazuje da ne postoji predominacija izmedju polova, ili po godinama izmedju pacijenata.

 

Kako se manifestuje  gastroenteropatija sa gubitkom proteina?

 

Najčešći simptomi kod gastroenteropatije sa gubitkom proteina su otoci na stopalima, šakama i u predelu očiju, koji nastaju zbog hipoproteinemije (smanjenje nivoa proteina u krvi), prevashodno albumina.

 

Ukoliko gubitak proteina ide sa ostalim bolestima, simptomi mogu biti različiti u odnosu na samu bolest (kongestivno popuštanje srca, amiloidoza…)

 

Simptomi koji potiču od digestivnih organa, mogu biti 

  • bolovi u trbuhu
  • dijareja (proliv)
  • nadimanje
  • gubitak težine

Pošto prilikom gubitka proteina dolazi do gubitka imunoglobulina, mogu nastati ozbiljna lokalne i sistemske infekcije.

 

Kako se postavlja dijagnoza gastroenteropatije sa gubitkom proteina?

 

Anamneza sa kliničkom slikom nije dovoljna za postavljanje dijagnoze gastroenteropatije sa gubitkom proteina.

 

Laboratorijski nalaz pokazuje smanjenje proteina u krvi (albumina i globulina). Takodje, prisustvo alfa-1-antitripsina u stolici može da pomogne u postavljanju dijagnoze.

 

Serološki pregledi krvi na viruse mogu biti od koristi. Snimanje sa albuminima obeleženim radionuklidima, predstavlja zlatni standard u postavljanju dijagnoze.

 

Takodje, algoritam prilikom koga se isključuju bolesti koje mogu ličiti na gastroenteropatiju sa gubitkom proteina je veoma važan.

 

Kako se leči gastroenteropatija sa gubitkom proteina?

 

Lečenje je etiološko, odnosno, zavisi od uzroka koji izaziva bolest. Na primer, ako gubitak proteina nastaje zbog srčanog oboljenja, daju se specifični lekovi (diuretici, inotropni lekovi), a ukoliko oboljenje nastaje zbog parazitoze, moraju se ordinirati antiparazitarni lekovi.

 

Od koristi je i nadoknada izgubljenih proteina, albumina, čime se sprečava produbljivanje bolesti.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top