Šta je hipertrofična stenoza pilorusa kod odraslih?

 

Stenoza pilrousa, ili hipertrofična stenoza pilorusa je stanje kod koga postoji suženje pilorusa, odnosno dela gastrointestinalnog trakta na izlazu iz želuca i javlja se redje kod odraslih, a češće kod dece.

 

Dakle, postoje dva tipa bolesti: adultna forma (kod odraslih) i kongenitalna forma stenoze pilorusa (kod dece). Kongenitalna forma hipetrofične stenoze pilorusa je najčešći uzrok povraćanja kod novorodjenčadi i odlikuje se urodjeno jakim mišićnim slojem izlaznog trakta želuca, a kod odraslih postoji najčešće formiranje ožiljnih struktura.

  

Zašto dolazi do razvoja adultne forme bolesti nije u potpunosti jasno. Postoje pretpostavke da nastaje kao posledica bolesti ovog dela digestivnog trrakta, odnosno stvaranja ožiljaka nakon ulkusa (čira), ili kao posledica tumorskih procesa (karcinom želuca).

Koji su simptomi i znaci hipetrofične stenoze pilorusa kod odraslih?

 

Kod hipetrofične stenoze pilorusa, pošto ne postoji anatomski prolaz iz želuca u dvanaestopalačno crevo, jedini put hrane i želudačnog sadržaja je napolje, putem povraćanja koje može biti u mlazu i bez najave, odnosno nakon unošenja hrane i tečnosti.

 

Pored povraćanja, javlja se mučnina, nadutost i bolovi u gornjem delu trbuha.  Često se može čuti pretakanje i bućkanje u trbuhu, usled zadržavanja tečnosti i želudačnih sokova.

 

Simptomatologija hipetrofične stenoze odraslih se nadovezuje na nelečenu ulkusnu bolest želuca, ili ide zajedno sa simptomima tumorskih procesa želuca.


Kako se postavlja dijagnoza hipetrofične stenoze pilorusa kod odraslih?

 

Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom može da pomogne da se posumnja na hipetrofičnu stenozu pilorusa kod odraslih.

 

Rendgensko snimanje uz gutanje barijumskog kontrasta može da pomogne da se postavi dijagnoza, a nalaz pokazuje zadržavanje kontrasta u želucu i slabo oticanje u dvanaestopalačno crevo.

 

Definitivna dijagnoza se postavlja endoskopskim pregledom (kroz usta se plasira sonda sa kamerom) i postoji mogućnost da se uzme isečak kako bi se načinio mikrobiološki i histološki pregled.

 

Kako se leči hipetrofična stenoza pilorusa kod odraslih?

 

Lečenje je hipetrofične stenoze je isključivo hirurškim putem, jer je u osnovi bolesti stvaranja ožiljnog tkiva pilorusa i podrazumeva se resekcija želuca kroz rez na trbuhu.

 

Kod dece se radi pilorotomija koja daje odličan efekat, ali kod odraskih ovo lečenje nema toliko uspeha.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top