Šta je holedoholitijaza?

 

Holedoholitijaza je naziv za prisustvo kamenca (kalkulusa) u glavnom žučnom kanalu (žučovodu) koji vodi žuč od žučne kese ka dvanaestopalačnom crevu.

 

Holelitijaza je prisustvo kamena u žučnoj kesi i upravo žučna kesa, u najvećem broju slučajeva, predstavlja mesto polaska kamena ka žučnom kanalu. Većina malih kamenaca prolazi kroz žučovod ka dvanaestopalačnom crevu, ali nekada ovi kamenci mogu biti veliki, pa se zaglave u ovom kanalu.

  

Ovo stanje prouzrokuje zastoj oticanja žuči ka dvanaestopalačnom crevu i njeno vraćanje ka jetri što prouzrokuje zapaljenje, sa pojavom žutice (ikterusa) i mogućnost oštećenja jetre sa ozbiljnim komplikacijama.

 

Koji su simptomi i znaci holodoholitijaze?

 

U slučaju opstrukcije (začepljenja) žučovoda kamenom , moguća je pojava 

  • jakih bolova ispod desnog rebarnog luka koji se pojačavaju na pritisak (Marfijev znak)
  • mučnina i povraćanje su naročito izraženi nakon masnog obroka
  • karakteristična je žuta prebojenost kože i sluzokože (ikterus)
  • stolica može postati bleda, nalik glini
  • povišena telesna temperatura sa groznicom, malaksalošću i adinamijom postoji u slučaju zapaljenskog procesa na žučnim kanalićima (holangitis)

Dugotrana opstrukcija protoka žuči dovodi do oštećenja jetrinog tkiva i pojave zapaljenskog procesa sa stvaranjem ožiljnog tkiva (bilijarna ciroza).

 

Kako se postavlja dijagnoza holoedoholitijaze?

 

Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom može da pomogne da se posumnja na ovo stanje.

 

Laboratorijski nalazi mogu da pokažu povećanje enzima alkalne fosfataze u krvi i konjugovanog bilirubina u krvi, a ukoliko postoji zapaljenski proces dolazi do povećanja sedimentacije, CRP-a i promene leukocitne formule.

 

Ultrazvuk trbuha može da pokaže prisustvo kamenca u žučovodu.

 

Definitivna dijagnoza holedoholitijaze se postavlja holangiografijom (intraoperativna, ili NMR) koja podrazumeva snimanje žučnih kanalića ubrizgavanjem kontrasta i ERCP-om (endoskopska retrogradna holecistopankreatografija) koji ima prednost u odnosu na prethodnu metodu, jer ima i terapijsku vrednost.

 

Kako se leči holedoholitijaza?

 

ERCP omogućava pražnjenje kalkulusa iz žučnog kanalića i najčešće se izvodi odmah nakon postavljanja dijagnoze. Papilotomija (zasecanje izlaznog dela žučnog kanalića u dvanaestopalačnom crevu) omogućava odstranjivanje kalkulusa.

 

Klasično hirurško lečenje podrazumeva odstranjenje žučne kesice i vadjenje kalkulusa koji je načinio opstrukciju u žučovodu i rezervisano je za velike kamence koji nisu eliminisali ERCP-om, kao i u slučaju nekih komplikacija.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top