Da li je Ulcerozni kolitis kontraindikacija za operaciju prolapsa materice?

Postovanje. U maju mesecu cu napuniti 40 godina. Imam redovne cikluse, dva porodjaja prirodnim putem, 2006. i 2011. godine. Prilikom prvog porodjaja je radjena epiziotomija, dok prilikom drugog nije, ali je bio izuzetno tezi - bukvalno nisam vise imala snage da bebu "izguram" i secam se da mi je lekar, na kraju, toliko jako pritisnuo stomak, da mi je zaustavio dah... Nedugo nakon drugog porodjaja, primetila sam da se "unutra" vidi nesto sto nikada ranije bilo tu... Nisam tome pridavala narociti znacaj, dok se nisu poceli pojavljivati jos neki simptomi koji mogu ukazivati na prolaps: ne mogu da zadrzim urin i moram hitno u toalet (prilikom kasljanja i kijanja ili kada jako viknem iz nekog razloga, obavezno mi "malo pobegne"), imam bolne odnose (u poslednje dve godine je sve gore), kao i bolove u lumbalnom delu kicme. Inace sam o prolapsu materice slusala u jednoj tv emisiji i tako prepoznala simptome (do tada nisam imala predstavu o cemu se radi). Zalila sam se svojoj doktorki i pitala je da li je, mozda, to kod mene slucaj, na sta mi je ona odgovorila da je sve to normalno, da ide sa porodjajima i godinama i na tome se zavrsilo. U medjuvremenu je moja doktorka otisla u penziju i ja sam presla kod drugog doktora, od koga sam se upravo pre sat vremena vratila, sa redovne kontrole - Papanikolau II grupa, sekret - III grupa. Rekao mi je da je to sve u redu, ali i to da sam bila u pravu i da kod mene JESTE doslo do pocetka prolapsa. Dobila sam uput za kliniku "Narodni front", gde ce mi, kako je rekao, obaviti operaciju. Inace, bolujem od Ulceroznog kolitisa i Hipotireoze, od 2006. godine (ginekolog je upoznat sa tim). Svakodnevno uzimam 5-ASA tablete (3g dnevno) i Euthyrox (75 i 100mikrograma). Kolitis je svih ovih godina u mirnoj fazi (hvala Bogu) i nemam simptome oboljenja. Moje konkretno pitanje je - da li je Ulcerozni kolitis kontraindikacija za operaciju prolapsa materice? Izvinjavam se ukoliko sam bila preopsirna i zaista sa nestrpljenjem ocekujem Vas odgovor.

Odgovor

zahvaljujemo se na poslatom emailu i intresovanju.
Ukoliko je ulcerozni kolitis pod kontrolom a shvatamo iyz Vaseg emaila da jeste nema razloga da ne uradite planiranu operaciju.
Pre operacije cete svakako uraditi standarnu preoperativnu pripremu uz koju treba da se uradi i hormonski status ( FT4 i TSH) i ultazvuk stitaste zlezde kao i fekal kalprotektin iz stolice koji je pokazatelj aktivnosti zapaljenskih bolesti debelog creva.
Ako su ti nalazi uredu nema razloga da ne dobijete saglasnost interniste i anesteziologa za operativni zahvat.
Danas se prolaps resava elegantno TNT trakama minimalno invazivnom hirurgijom koja traje kratko 15 -30 minuta ili ugradnjom mrezice ( mash).
 
S postovanjem uz najbolje zelje,
Dr Ivana Petrovic

 

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top