Šta je limfadenitis (zapaljenje limfnih žlezda)?

Limfadenitis predstavlja zapaljenje sa benignim uvećanjem limfne žlezde. Ovakvo stanje je veoma često u dečjoj populaciji.  Limfadenitis može da zahvati samo jedan čvor, ali može da zahvati i grupšu limfnih čvorova. Dakle, limfadenitis predstavlja reaktivno stanje kao posledica infekcije u organizmu. 

Limfadenitis je najčešće izazvan virusnim infekcijama, a odmah iza njih se nalaze bakterijske infekcije.

Mada, kod svakog uvećanja limfnih žlezda mora se biti veoma obazriv, jer i pojedina maligna stanja daju uvećanja samog tkiva, a veliki broj tumorskih procesa pokazuje tendenciju ka širenju u limfna tkiva (metastaze). 

U najvećem broju slučajeva, sami limfni čvorovi su mali i mogu da se opipaju. Na dodir nisu bolni i koža iznad njih je potpuno normalna. Statistički podaci o limfadenitisu ne postoje, jer je veliki broj različitih uzročnika koji hga mogu izazvati. tuberkulozni limfadenitis se spominje kao relativno čest izazivač u nerazvijenim zemljama. 

Takodje, moralo bi se napomenuti da postoji i zapaljenski proces na samim limfnim sudovima koji se naziva limfangitis.

 

Pročitajte o pripremama za trudnoću, razvoju bebe po mesecima, nezi novorodjenčeta i nezi odojčeta... 

 

 

 

Aktivno vodite računa o svom zdravlja uz najefikasnije medicinske kalkulatore.

Pratite svoju trudnoću kroz nedelje na najvećem i najdetaljijem medicinskom portalu u regionu.

Svi lekovi na jednom mestu, indikacije, kontraindikacije, neželjena dejstva, način primene i doziranje.

Pozivamo sve vlasnike ordinacija, poliklinika, apoteka, stomatoloških ordinacija, dijagnostičkih centara, staračkih domova, laboratorija i  kozmetičkih salona, da izvrše upis u adresar ustanova na najvećem medicinskom sajtu u regionu.

 
Go to top