PRP Plateled Rich Plasma odnosno plazma bogata trombocitima u reumatologiji i sportskoj medicini

PRP ili plazma bogata trombocitima dobija se od sopstvene krvi pacijenta. Nakon aktivacije trombociti otpuštaju veliki broj faktora rasta koji smanjuju zapaljenje i imaju veliki regenerativni potencijal. U krvnoj plazmi u kojoj se nalaze trombociti, takođe se nalazi i veliki broj drugih faktora kao što su hormoni, vitamini i aminokiseline koje sinergistički deluju sa faktorima oslobođenim iz trombocita i podstiču regeneraciju tkiva i oporavak izgubljene funkcije. Nakon sportskih povreda dolazi do oštećenja tkiva što uzrokuje lokalno lučenje zapaljenskih faktora-citokina kao odgovor na povredu. Citokini i drugi faktori iz oštećenog tkiva nadražuju receptore za bol, povećavaju propustljivost krvnih sudova što dovodi do otoka i gubitka funkcije. Upravo je PRP (plazma bogata trombocitima) tretman izbora za sportske povrede i oštećenje tkiva jer sa jedne strane blokira zapaljenje a sa druge strane podstiče brza regeneraciju tkiva. Kada su u pitanju degenerativne bolesti zglobova, kao što je gonartroza (artroza kolena) i koksartroza (artroza kuka) tu je zapaljenska komponenta manje izražena, ali blago zapaljenje koje tinja godinama dovodi do razaranja hrskavice i propadanja zgloba. PRP primenjen u zglobove koji su zahvaćeni degenerativnim procesom neutrališe zapaljenje i usporava gubitak hrskavice. Pored toga odlično deluje na bol i popravlja funkciju zgloba. Kod artroze kolena često su pogođene i druge strukture kolena kao što su ligamenti, ukrštene veze i meniskusi i upravo je PRP metoda izbora za njihovu regeneraciju.

Koje efekte postižemo primenom plazma terapije?

PRP ima sledeće efekte:

 • eleminiše bol i otok u zglobovima i mišićima
 • smanjuje jutarnju ukočenost u zglobovima
 • povećava obim pokreta zgloba
 • sprečava propadanje hrskavice i napredovanje oštećenja zgloba
 • popravlja viskoelastična svojstva sinovijalne tečnosti 

Kako se izvodi terapija plazmom bogatom trombocitima?

Od pacijenta se uzima krv. Potom se u zavisnosti od indikacije krv obrađuje specijalnim sistemima koji izdvajaju i koncentrišu trombocite. Tako dobijeni trombociti se potom ubrizgavaju pod kontrolom ultrazvuka u zglob, mišić, tetivnu ovojnicu ili druge strukture. Cela procedura je traje 10-40 minuta, u zavisnosti od broja mesta aplikacije i načina pripreme trombocita.

Koje su indikacije za primenu plazme obogaćene trombocitima?

Indikacije za PRP su:

 • Artroza kolena-gonartroza
 • Artroza kuka-koksartroza
 • Artroze drugih zglobova
 • Sportske povrede
 • Degenerativne bolesti tetiva (sindrom rotatorne manžetne)
 • Nestabilnost zglobova
 • Povrede mišića i dr.
 • Polineuropatija 
Kakvi su neželjeni efekti terapije plazmom obogaćenom trombocitima?

Važno je napomenuti da kod primene autologe plazme odnosno PRP-a ne javljaju alergijske reakcije. Tokom same intervencije može se javiti bol na mestu primene, dok prvih nekoliko dana nakon primene može prolazno da dođe do blagog pogoršanja tegoba. Na mestu primene prp-a može da dođe i do pojave malih modrica kao posledice uboda igle.

Kada ne sme da se primeni PRP?

Prp se ne primenjuje kod pacijenata koji boluju od  trombocitopenije, pacijenata  sa hematološkim bolestima , diseminovanim malignim bolestima, akutnim infekcijama. Kod pacijenta koji su na terapiji antikoagulansima, visokim dozama kortikosteroida ili boluju od drugih teških bolesti davanje PRP-a se procenjuje individualno.

Kako se treba pripremiti za aplikovanje PRP-a?

Pre davanja PPR-a važno je da tokom 7-10 dana pacijenti ne uzimaju nesteroidne antiinflamatorne lekove kao što su aspirin, diklofenak, ibuprofen, ketoprofen i drugi jer oni inhibiraju aktivnost trombocita i smanjuju efikasnost tretmana. Na dan intervencije treba uzeti adekvatnu količinu vode.

Kako se treba ponašati nakon aplikovanja PRP-a?

U prvih 24h nakon aplikacije PRP-a preporučuje se mirovanje, a nakon toga preporučuje se postepena aktivacija zgloba u zavisnosti od tipa patologije. Mesto uboda bi trebalo zaštiti od kvašenja narednih 6-12h. Tretam PRP-om je idealno kombinovati sa odgovarajućom fizikalnom terapijom čime se postižu optimalni rezultati.Dr Stojicevic Dragan Centar Estetika

Dr sci med Dragan Stojićević, specijalista hirurgije 

Besplatni saveti sa hirurgom, pitajte lekara

Bolnica menssana                  

 

 

 

Go to top