Neperforirani himen (hymen imperforatus)

Neperforirani himen (hymen imperforatus) nastaje kad za vreme embrionalnog razvoja izo­stane stvaranje otvora na sluzokožnoj duplikaturi ulaza vagine. Pre puberteta uglavnom nema tego­ba, mada se ponekad sekret, ako je lučenje pojačano, može nakupiti u znatnoj količini. Ta pojava se zove mukokolpos (mucocolpos). Prave nevolje nastaju u pubetetu, kada se menstrualna krv zadržava, stvarajući hematokolpos (haemato-colpos), pravu tumoroznu formaciju. Ako se ne prepozna, hematokolpos se širi na matericu, pa nastaje hematometra (haematometra). Dalje, pro­ces napada jajovode, gde nakupljena krv stvara hematosalpinks (haematosalpinks). Krv u abdo­menu se zove hematoperitoneum (haematoperi-toneum), što je krajnja tačka u širenju procesa.

Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregle­dom i ultrazvukom. Diferencijalno dijagnostički treba imati na umu mogućnost srastanja malih usana, pojavu veće vaginalne ciste, aplaziju vagine i nepravilnosti kod pseudohermafroditizma. Terapija je isključivo hirurška.

 

  

  

   

 

 

 

 

Test na hlamidiju u kućnim uslovima 

Ukoliko ste seksualno aktivna zenska osoba, briga o reproduktivnom zdravlju je osnovna. Simptome kao sto su peckanje, crvenilo, svrab ali I otok I pojava sekreta nikako ne treba zanemarivati vec ih odmah ispitati. Ne treba ni cekati na pojavu ovih simptoma, vec ici na redovne ginekoloske preglede minimum jednom godisnje. Hlamidija je bakterija koja se najcesce javlja kod seksualno aktivnih osoba, bez ikakvih simptoma. Ali je jako opasna ako se ne leci I ne prepozna na vreme. 

Čitaj dalje...

Kućni test na vaginalni PH

Sluzokoza vagine je blago kisela sredina, pogodna za razvoj dobrih bakterija koje cuvaju zdravlje redproduktivnog sistema.

Narusavanjem kiselosti dolazi do stvaranja bakterija koje dovode do daljih problema,  izazivaju bakterijske I gljivicne  infekcije I upale. Nakon upotrebe antibiotika, nakon bolesti, usled pada imuniteta, stresa, ishrane, kod menopauze javlja se to narusavanje vaginalnog ph I stvara se pogodna sredina za razvoj raznih mikrorganizama.

 

Čitaj dalje...

Bolnica menssana                  

 

 

 

Go to top