Potpuno i nepotpuno pregrađena materica

Kod potpuno i nepotpuno pregrađene mate­rice (uterus septus et uterus subseptus) u toku raz­voja ne dolazi do resorpcije uzdužne pregrade na mestu spajanja Milerovih kanala. Ta pregrada se, kod potpune varijante, spušta kroz sredinu mate-rične šupljine sve do cervikalnog kanala. Ako materična pregrada ne dopire do unutrašnjeg ušća, već se završava negde iznad njega, onda se radi o nepotpunoj varijatni.

Dijagnoza se postavlja ultrazvukom, a poseb­no je olakšana ako se pregled izvrši u drugoj fazi ciklusa, kao i histerosalpinogografijom. Terapija je hirurška.

 

  

  

   

 

 

Test na hlamidiju u kućnim uslovima 

Ukoliko ste seksualno aktivna zenska osoba, briga o reproduktivnom zdravlju je osnovna. Simptome kao sto su peckanje, crvenilo, svrab ali I otok I pojava sekreta nikako ne treba zanemarivati vec ih odmah ispitati. Ne treba ni cekati na pojavu ovih simptoma, vec ici na redovne ginekoloske preglede minimum jednom godisnje. Hlamidija je bakterija koja se najcesce javlja kod seksualno aktivnih osoba, bez ikakvih simptoma. Ali je jako opasna ako se ne leci I ne prepozna na vreme. 

Čitaj dalje...

Bolnica menssana                  

 

 

 

Go to top