Skidanje konaca - šavova nakon operacije

Skidanje konaca nakon operacije se vrši kod takozvanih neresorptivnih konaca, odnosno konaca koji ne mogu sami od sebe.

Kod pojedinih stanja, npr. šivenja sluzokože, išivanja rana kod dece, šivenja genitalne regije, dolazi u obzir da se plasiraju takozvani neresorptivni konci, odnosno konci koje se sami od sebe otapaju, odnosno raspadaju.

 

Običan čovek uvek voli više da bude ušiven ovim koncima, ali treba imati na umu da je kvalitet ovih konaca prilčno drugačiji, odnosno ne mogu sve rane da se učiju njima. Naime, kada postoji inekcija rane, stavljanje ovih konaca ne dolazi u obzir je rana kod infekcije sporije zarasta i može da dodje do raspadanja konaca pre zarastanja rane.

Takodje, treba uzeti u obzir da igla koja se nalazi na ovim koncima nije klasična igla za kožu i šivenje kože ovim koncima može da bude bolnije od šivenja neresorptivnim koncima.

Skidanje konaca se obično vrši sedmog, odnosno desetog dana u zavisnosti od lokalizacije rane i od kavliteta zarastanja rane. Kod dece, zarastanja rana ide znatno brže i konci mogu da se skinu i ranije, dok se kod starije populacije, konci skidaju kasnije.

Takodje, treba uzeti u obzir da konci koji se nalaze na prevojima, zglobovima, ledjima, treba da se skinu malo kasnije, jer ukoliko se skinu ranije, rana može ponovo da se otvori zvog istezanja.

Skidanja konaca, ili kako narod kaže kopči (mada se kopče kod nas ne koriste, jer su u pitanju metalni delovi, slični heftalicama) najčešće nije bolno, i veoma je brzo.

Konce treba da skida hirurg koji je ranu ušio, jer nakon skidanja konaca kontrole se zakazuju kasnije, i osoba koja je pacoijenta operisala treba da vidi kako rana izgleda.

Za skidanja konaca ne daje se anestezija, jer se obavlja veoma brzo. Neprijatnost koju skidanje konaca izaziva je minimalna.

Pozovite broj telefona 069 / 2161-336, ili broj telefona 064 / 2555-252.

Lekar, specijalista hirurgije će Vam potpuno BESPLATNO dati savet.

Takodje, možete da nam pošaljete i sliku, ili da nas pozovete na viber, ili whatsapp.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top