Šta staviti na opekotinu, kremu, mast, ili melem za opekotine, a šta ne stavljati nikako?

Upravo Vam se dogodilo da ste nešto vrelo prosuli na sebe, ili na dete, opekli ste se na peglu, na rernu, ringlu, na neki alat.

Prva pomoć kod opekotine je veoma jednostavna... Potrebno je staviti opečenu regiju ispod mlaza čiste i hladne vode, ali samo pod uslovom da opekotina nije duboka, odnosno da koža iznad opekotine nije oštećena. Dakla, hladjenje opečene površine je idealna prva pomoć jer se sprečava dublje širenje oštećenja tkiva kod opekotine a nije loše ni pranje površine kože vodom, jer voda ispira eventualne nečistoće, masti, ili bilo šta drugo šta je napravilo opekotinu.

 

Naravno, ovaj tekst se odnosi na opekotine nastale dejstvom visoke temperature, a ne na recimo hemijske opekotine kod kojih je tretman potpuno drugačiji i o tome ćemo pisati u drugom tekstu.

Roditelji dece koja su se opekla obično veoma mnogo paniče, naročito kod male dece, jer je tipična opekotina kod ove dece, prolivanje vrelih tečnosti, na našem podneblju prolivanje kafe na lice, glavu, trup i ekstremitete. Pored kafe, često je prolivanje supe, vrele vode kod naparivanja dece i slično. Kod dece ne treba opečenu površinu hladiti vodom, jer hladna voda može dodatno da istraumira dete.

Najveća greška koju svaka, ponavaljam svaka osoba radi kod opekotine je stavljanje paste za zube, soli, ulja, rasola, majoneza, senfa, ili MELEMA, MASTI, i raznih KREMA na opekotine. Ovo je potpuno pogrešno. Naime masti, kreme i melemi za opekotine NIKADA se ne stavljaju na akutno nastalu opekotinu. Ponavljamo, nikada se ne stavljaju kreme, masti i melemi na opekotine.

PItaćete se zašto?

Odgovor je jednostavan. Kod dubokih opekotina kod kojih postoji oštećenje dubljih slojeva kože, stavljanje masti, krema i melema na opekotinu apsolutno je kontraidnikovano, jer se time samo povećava mogućnost infekcije i usporava se zarašćivanje procesa zarastanja i regeneracije kože. Pomislićete, ovo što piše je jeres. Ali i nije. Pozadina svega su brojne strogo kontrolisane studije koje su pokazale da ni jedan, ni jedan melem, krema, ili mast, pogotovo ukoliko ne dolaze iz apoteke nisu sterilni, niti bakteriološki ispravni.

Dakle, prirodni, planinski melemi, koji dolaze iz prirode, po starinskim i tradiocionalnim receptima, Šaljićevi melemi, melemi od nevena, masti od kamilice i razni drugi melemi, bez obzira da li su kupljeni u apoteci (što je manje zlo), ili dolaze u teglicama i kupuju se na pijaci, ili preko interneta su nešto najgor su  što možete da stavite na opečenu površinu. RAzmislite ko pravi navedene meleme, razmislite da li su prošli sva neophodna testiranja ispravnosti, roka trajanja, bakteriološka testiranja i ostala. OPečena površina je izložena infekciji i pacijenti koji imaju opekotine su veoma podložni infekcijama, te stavljanje ovih masti, krema i melema samo može da doprinese razvoju infekcije.

Stavljanje ovih krema, masti i melema jedino ima opravdanja ukoliko je opekotina nastala od sunca, ukoliko koža nije oštećena.

I još nešto, opekotine ne leče travari, kozmetičari, dermatolozi, već plastični hirurzi. Svaku opekotinu treba da pogleda plastični hirurg. Dakle ukoliko je koža oštećena, umotajte opekotinu u čistu tkaninu i pravo kod hirurga na pregled. Odgovorno tvrdimo da ni jedna mast, melem, ili krema ne može da pomogne kod duboke opekotine, čak naprotiv, može samo da pogorša stanja.

Na žalost, u Srbiji se svašta prodaje i po našem velikom iskustvu, ljudi svašta stavljaju na opekotine bez konsultacije sa lekarom. Naše mišljenje je da su sve ove vrste melema čist marketing, i pokušaj da se unesrećenima uzme novac. Kada rana od opekotine zaraste, što je opet u domenu lečenja hirurga, onda možete da stavite neki od preparata koji je predvidjen za umanjenje ožiljka, za sprečavanje nastajanja tamne prebojenosti kože  koji su testirani pod strogo kontrolisanim kliničkim studijama i koji su dobili odobrenje Agencije za lekove. 

Dakle, kada se sledeći put opečete, dobro razmislite, hoćete li na oštećenu kožu namazati nešto za šta ne znate pouzdano ni poreklo. Na kraju krajeva, kada kupujete kozmetiku, ili šminku, istu nećete kupiti u otvorenoj boci, na pijaci kod Kineza, ili preko interneta bez deklaracije. Za kožu biste kupili nešto kvalitetno i provereno. Dakle, ukoliko na pravi način želite da izlečite opekotinu, javite se specijalisti hirurgije.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top