Šta je hirurški (medicinski) pedikir i da li je pametno to raditi?

Imate problem na stopalima, možda tipa uraslog nokta, ili kurjeg oka, možda tipa zadebljanja, ili uporne ranice na stopalu. Otišli se na neki od sajtova koji nudi potpuste i zakazali medicinski pedikir. Otišli ste u kozmetički salon i nakon pola sata do sat vremena otišli ste zadovoljni kući, jer ste prošli jeftino i brzo.

Šta nije u redu?

Da počnemo od početka, ništa nije u redu.

Da počnemo od početka, naravno. Kao prvo, medicinom ne smeju po zakonu i ne mogu da se bavez kozmetičari u kozmetičkim salonima, i to je glavni problem. Takodje, medicinskim pedikirom ne sme da se bavi ni medicinska sestra u kozmetičkom salonu. Uopšte, taj pojam medicinskog pedikira je pogrešan iz više razloga. Pedikir je pedikir, a medicina se bavi lečenjem raznih bolesti stopala i tu je problem.

 

Drugo, kozmetički saloni koji se bave ovom vrstom usluge, u najvećem broju slučajeva ne vode računa o antisepsi,  tako da dobro razmislite da li je isntrument koji Vam je neko stavio ispod nokta ili zario u kurje oko sterilan, opran i da li ste upravo dobili neku infektivnu bolest, pored popusta koji ste iskoristili. 

Veliki je problem št u našoj zemlji brojne stvari nisu zakonski regulisane, jer najmanja intervencija na uraslom noktu u kozmetičkom salonu, hirurgu pravi problem, što se nebrojeno puta dogodilo. Onda kod hirurga dolaze vrlo neugodne komplikacije, zapušteni prsti sa infekcijama, a neretko se dešava i infekcija same kosti, odnosno osteomijelitis.

Nemojte nikada raditi medicinske pedikire, ni po koju cenu, jer komplikacije koje mogu da VAs zadese zaista nisu naivne.

Bolestima stopala mogu da se bave samo dermatolog, u slučaju bolesti kože, hirurg u slučaju uraslog nokta, dijabetesnog stopala i slično i ortoped, u slučaju deformiteta. 

Dakle ukoliko imate problem sa uraslim noktom, kurjim oko, keratozama, pozovite hirurga koji će Vam sigurno npomoći brzo , efikasno i što je najvažnije po svim modernim principima lekarske etike i prakse.

Pozovite broj telefona 069 / 2161-336, ili broj telefona 064 / 2555-252.

Lekar, specijalista hirurgije će Vam potpuno BESPLATNO dati savet.

Takodje, možete da nam pošaljete i sliku, ili da nas pozovete na viber, ili whatsapp.

 

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top