Šta je hirurški (medicinski) pedikir i da li je pametno to raditi?

Imate problem na stopalima, možda tipa uraslog nokta, ili kurjeg oka, možda tipa zadebljanja, ili uporne ranice na stopalu. Otišli se na neki od sajtova koji nudi potpuste i zakazali medicinski pedikir. Otišli ste u kozmetički salon i nakon pola sata do sat vremena otišli ste zadovoljni kući, jer ste prošli jeftino i brzo.

Šta nije u redu?

Da počnemo od početka, ništa nije u redu.

Da počnemo od početka, naravno. Kao prvo, medicinom ne smeju po zakonu i ne mogu da se bavez kozmetičari u kozmetičkim salonima, i to je glavni problem. Takodje, medicinskim pedikirom ne sme da se bavi ni medicinska sestra u kozmetičkom salonu. Uopšte, taj pojam medicinskog pedikira je pogrešan iz više razloga. Pedikir je pedikir, a medicina se bavi lečenjem raznih bolesti stopala i tu je problem.

 

Drugo, kozmetički saloni koji se bave ovom vrstom usluge, u najvećem broju slučajeva ne vode računa o antisepsi,  tako da dobro razmislite da li je isntrument koji Vam je neko stavio ispod nokta ili zario u kurje oko sterilan, opran i da li ste upravo dobili neku infektivnu bolest, pored popusta koji ste iskoristili. 

Veliki je problem št u našoj zemlji brojne stvari nisu zakonski regulisane, jer najmanja intervencija na uraslom noktu u kozmetičkom salonu, hirurgu pravi problem, što se nebrojeno puta dogodilo. Onda kod hirurga dolaze vrlo neugodne komplikacije, zapušteni prsti sa infekcijama, a neretko se dešava i infekcija same kosti, odnosno osteomijelitis.

Nemojte nikada raditi medicinske pedikire, ni po koju cenu, jer komplikacije koje mogu da VAs zadese zaista nisu naivne.

Bolestima stopala mogu da se bave samo dermatolog, u slučaju bolesti kože, hirurg u slučaju uraslog nokta, dijabetesnog stopala i slično i ortoped, u slučaju deformiteta. 

Dakle ukoliko imate problem sa uraslim noktom, kurjim oko, keratozama, pozovite hirurga koji će Vam sigurno npomoći brzo , efikasno i što je najvažnije po svim modernim principima lekarske etike i prakse.

Želite pregled hirurga?

Pozovite 069 / 2161 - 336

 

 

  

  

   

 

 

Bolnica menssana                  

 

 

 

Go to top