Šta je kurje oko i zašto se javlja?

Kurje oko predstavlja promenu na stopalu koje nastaje kao posledica nepravilne statike stopala. odnosno dolazi do zadebljanja na stopalu.  Površinski sloj kože zadebljava i utiskuje se poput trna u dublje slojeve kože te deluje poput stranog tela. Ova sredina procesa može da izaziva bolnost i dodatno da pogoršava statiku promena na stopalu i da pogorša sam proces nastanka i javljanja novogo kurjeg oka.

Gde se najčešće javlja kurje oko?

 

Kurje oko se najčešće javlja na mestima oslonca, odnosno na tabanu prema prstima, najčešće ka petom prstu, a može da se javi i na peti. Kurje oko na stopalu je tvrdo i veoma bolno dok na bočnoj strani prsta obično ima blažu formu i mnogo je mekše.Clavus ( kurje oko ) je zapravo modifikovani žulj, čiju sredinu zauzima okrugla rozasta tvorevina u obliku čepa, koja je opkoljena uskim prstenom.Ta sredina kurjeg oka, siva i zrnasta, a veličine sočiva daje zajedno sa prstenastom lamelom na periferiji izgled oka.Kurje oko je osetljivo na pritisak i boli pri promeni vremena. Nalazi se najčešće na dorzalnoj (gornjoj strani) strani 2. i 5. prsta noge ili u interfalangealni prostorima 3. i 5. falange, gde ima izgled oka jarebice.Kurje oko se često inficira i izazove limfangitis i flegmone.Povod za pojavu kurjeg oka je patološka statika noge ili pretesna obuća ili obadva činioca skupa.

Može li da se načini prevencija kurjeg oka?

/ revencija kurjeg oka sastoji se od nošenja udobne obuće, sa mekanim djonom, naročito kada se dugo stoji, ili hoda. Ukoliko obuća nije udobna , odnosno djon je tvrd, može da dodje do pogoršanja već postojećeg kurjeg oka, odnosno može da dodje do pojave novog kurjeg oka. Ukoliko kurje oko nastaje i pored nošenja udobne obuće, može uvek da se kupi silikonski uložak koji pruža mekani oslonac.

Kako se leči kurje oko neoperativno?

Veliki je broj preparata koji se koriste za lečenje kurjeg oka, i gotovo svi se baziraju na preparatu keratolitika, odnosno supstanci koje , jednostavno rečeno, otapaju površinski sloj kože (keratolitici) i koji smanjuju zadebljali sloj kože, ali kako smo već napomenuli, ukoliko se i dalje nosi neudobna obuća, može da dodje do ponovnog javljanja kurjeg oka, ili do pogoršanja stanja postojećeg kurje oka. Pacijenti čest idu kod pedikira zbog problema kurjeg oka,i ovo je definitivno opravdano, medjutim, o problemu hirurškog pedikira smo već pisali. Potapanje nogu u mlaku vodu sa masažom i svakodnevnim mazanjem krema definitivno može da pomogne, naročito ako se sprovodi u kontinuitetu.

Lečenje kurjeg oka laserom?

Postoji mogućnost da se kurje oko leči laserom. Laser koji se upotrebljava je CO2 laser i tretman se najčešće radi pod uslovima lokalne lidokainske anestezije. Suština intervencije je da se laserom bukvalno spali trnoliki deo kurjeg oka, te se time smanjuje bolna osetljivost, ali je loša stvar kod upotrebe lasera ta što se kurje oko veoma često javlja i nakon laserske intervencije.

Definitivno lečenje kurjeg oka?

Psotavlja se pitanje, šta da uradite kada ste pokušali sa flasterima, kremama, mastima, melemima, pa i laserom.

Kurje oko se i dalje vraća, ili ništa od navedenog ne pomaže.

Definitivno izlečenje kurjeg oka podrazumeva operativno lečenje, tačnije kiretažu promene, gde se specijalnim instrumentom koji se naziva kireta, trnoliki izraštaj izvadi, i time se definitivno rešava problem. Ova intervencija se radi pod uslovima lokalne anestezije, odnosno lokalne lidokainske anestezije i radi je specijalista hirurgije. Nikako ne bi trebalo raditi ove intervencije kod tzv hirurških pedikira, jer time rizikujete brojne komplikacije tipa infekcije, pa i pogoršanja stanja, i brojne druge,

Specijalista hirurgije pod svim uslovima antisepse, nakon standardne pripreme polja za svega nekoliko minuta može da načini kiretažu promene, nakon čega možete bez bola da se oslonite na nogu. Takodje, oporavak nakon ove intervencije je brži nego nakon laserske intervencije, jer postoji manja prokrvljenost, čime je i zarašćanje brže. Dakle, ukoliko želite da trajno uklonite kurje oko, pozovite hirurga.

 

Pozovite broj telefona 069 / 2161-336, ili broj telefona 064 / 2555-252.

Lekar, specijalista hirurgije će Vam potpuno BESPLATNO dati savet.

Takodje, možete da nam pošaljete i sliku, ili da nas pozovete na viber, ili whatsapp.

 

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top