Kako se operiše urasli nokat?

Postoji mnogo tehnika operacije uraslog nokta. problem uraslog nokta sa manjom granulacijom može da se načini samo resekcija i ablacija dela nokatna ploče koji je urastao sa obaveznom kiretažom nokatnog matriksa.

Urasli nokat ne bi trebalo da sredjuje NIKADA pedikir. Urasli nokat i operacija uraslog nokta je hirurški problem i u većini slučajeva potrebno je hirurško lečenje.

Već smo pisali o problemu kada urasle nokte sredjuju pedikiri i kada se to desi, kod nas, hirurga obično dolaze veoma komplikovani slučajevi, čije je i lečenje veoma komplikiovano i zahtevno.

 

 

Kako se operiše urasli nokat po etapama?

 

Slika 1 - Na ovoj slici se vidi blaži oblik uraslog nokta sa manjom granulacijom (tkivo kolje se uvećava pore nokta)

 

Slika 2 - Prst koji je dobro očišćen kako smo gore naveli, izgleda ovako.

 

Slika 3 -Posebno se naglašava da pre bilo kakve intervencije na noktu, polje mora da bude čisto i steilno. Na slici možete da vidite sterilnu kompresu, a može da se stavi i sterilna gaza, ili zelena, hirurška kompresa. Kada je sve spremno, vrši se zasecanje na bazi nokta do same nokatne ploče.

 

Slika 4 -Tokom rada i operativnog lečenja, veoma je bitno da se stalno vrši ispiranje rastvorom hidrogena, ili povidona, kako bi se svaki infektivni proces, koji uvek postoji što bolje eliminisao.

 

Slika 5 -Na ovoj slici možete da vidite uklanjanje dela nokta u bazi prsta koje je veoma bitno. Proces se naziva resekcija ablatirane nokatne ploče.

 

Slika 6 - Na kraju operativnog uklanjanja dela nokatne ploče, vrši se kiretaža nokatnog matriksa. Ovim se uklanja infektivno ognjište ukoliko postoji, , ali se i sprečava da nokatna ploča svojim ponovnim rastom vrši urastanje u okolno tkivo. Kao što vidite na slici, i ovaj deo intervencije se vrši uz ispiranje rastvora hidrogena.


 

Slika 7 - Kada se završi proces kiretaže, nokat bi trebalo da izgleda ovako.


 

Nakon završetka intervencije, vrši se ponovno ispiranje rastvorom hidrogena i povidona, stavlja se vaztelinska gaza i prst se previja.

Prvo kontrolno previjanje vrši se sutradan, ili za dva dana.

Prednost ovakve intervencije u odnosu na ostale je što je estetski aspekt veoma dobar, naročito ukoliko se intervencija vrši kod osoba ženskog pola.

Intervencija se vrši pod lokalnom anestezijom, traje oko 20minuta, i nakon nje možete normalno da funkcionišete već nakon sedam dana.

Želite besplatnu konsultaciju sa hirurgom oko problema uraslog nokta, kod Vas, ili kod Vašeg deteta.

Pozovite broj telefona 069 / 2161-336, ili broj telefona 064 / 2555-252.

Lekar, specijalista hirurgije će Vam potpuno BESPLATNO dati savet.

Takodje, možete da nam pošaljete i sliku, ili da nas pozovete na viber, ili whatsapp.

 

 

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top