Ostaje li ožiljak nakon uklanjanja mladeža?

Ožiljak nakon operacije mladeža, nakon skidanja, uklanjanja mladežaUkoliko imate neki mladež koji bi trebalo da uklonite vrlo verovatno je da ste u velikoj nedoumici, koja metoda je najbolja po pitanju ožiljka nakon uklanjanja mladeža. Dozvolite da vam objasnimo svaku metodu ponaosob.
 
U poslednje vreme najčešće se spominje radiotalasno uklanjanje mladeža i ova metoda je veoma brza, efikasna i veoma jeftina.
 
Međutim, kod radiotalasnog uklanjanja mladež koji je veći od šest milimetara u najvećem prečniku ne može da se ukloni radiotalasnim tehnikom i nakon radiotalasnog uklanjanja mladeža najčešće ostane ožiljak u vidu tamnije, ili svetlije prebojene kože, ili u vidu jasno formiranog ožiljka ukoliko je osoba koja je uklanja mladež išla veoma duboko.
 
Najčešće dobićete informacije da se koža nakon radiotalasnog uklanjanja mladeža potpuno vraća u pređašnje stanje po svojoj boji nakon šest meseci do godinu dana od intervencije. Međutim, napominjemo da ovo najčešće nije istina iz razloga što koža na tom mestu nikada ne može da bude ista kao pre intervencije.
 
Takođe, radiotalasni nož najčešće vrši destrukciju, odnosno uništava folikule dlake što nikako nije prihvatljivo ukoliko ste osoba muškog pola i mladež se nalazi na licu  i pojedini pacijenti na tom mestu neće imati bradu, a  takođe  ukoliko se mladež nalazi u kosmatom delu glave radiotalasno uklanjanje može da napravi pečat ćelavosti.
 
Što se tiče laserskog uklanjanja mladeža, kao i kod radiotalasnog uklanjanja mladeža, kod ovog tipa nije dozvoljeno uklanjati mladeže ukoliko su veći od šest milimetara u najvećem prečniku.
 
Takođe, lasersko uklanjanje mladeža poput radiotalasnog uklanjanja mladeža, najčešće ostavlja estetske deficiti na koži ukoliko su promene većeg dijametra. Ti deficiti su u vidu slabije prebojene kože i kože različitog kvaliteta u odnosu na okolnu kožu, što najčešće dolazi do izražaja ukoliko se skidaju veliki mladeži ovim putem pogotovo sa vidljivih delova poput lica.
 
Takođe, kao i kod radiotalasnog uklanjanja, lasersko uklanjanje ne sme da se vrši ukoliko su mladeži veći od šest milimetara u najvećem prečniku. Radiotalasno i lasersko uklanjanje vrši se pod uslovima lokalne anestezije i najčešće je potpuno bezbolno za pacijenta.
 
Rane koje ostaju nakon radiotalasnog, odnosno laserskog skidanja mladeža zaceljuju postepeno i potrebno je između 2 i 3 nedelje da bi se formirala mlada roze koža na mestu prethodnog mladeža. Hirurško skidanje mladeža je tehnika koja se godinama unazad uspešno koristi za eliminisanje ovih promena.
 
Pojedini pacijenti se plaše hirurškog skidanja mladeža misleći da je bolno i da nakon njega ostaju ružni ožiljci. Međutim, ovo je  zabluda, zato što se hirurškim putem mladeži skidaju pod uslovima lokalne infiltrativne lidokainske anestezije tako da je uklanjanje mladeža apsolutno bezbolno za pacijenta.
 
Takođe, davno su prošla vremena kada se koža ušivala pojedinačnim šavovima  koji su ostavljali ružne ožiljke. U današnje vreme, koža nakon skidanja mladeža, naročito na vidljivim regijama tela poput lica, vrata, ruku, ili nogu ušiva se intradermalnom tehnikom šivenja sa nekoliko mogućnosti. Intradermalna tehnika ušivanja ostavlja iza sebe oziljak u vidu mikroskopski tanke linije koja se nakon šest meseci do godinu dana u najvećem broju slučajeva i ne vidi.
 
Takođe, hirurško uklanjanje mladeža ne poznaje prepreke u vidu veličine mladeža, tako da se ovim putem mogu uklanjati mladeži od onih najsitnijih do onih najvećih. Takođe, jedino nakon hirurškog uklanjanja mladeža mladež može kasnije da se pošalje na histopatološki pregled kako bi se potpuno isključila mogućnost da je mladež maligni.
 
Dakle, da ponovimo, iako se većina pacijenata plaši hirurškog uklanjanja mladeža, ovo je tehnika potpuno superiorna u odnosu na sve ostale tehnike.
 
Ukoliko i Vi imate neki mladež za koji mislite da je problematičan, koji boli, svrbi, ili pecka, koji je u poslednje vreme porastao, promenio svoju boju, molimo Vas pozovite nas na brojeve telefona koje vidite. Možete koristiti viber, ili whatsap i poslati nam slike mladeža i mi možemo potpuno besplatno da vam zakažemo dermoskopski pregled, ne samo tog mladeža već svih mladeža na vašemtelu.
 
Kod nas su dermoskopski pregled i svi pregledi pre operativnog lečenja apsolutno besplatni, a svi pregledi ukoliko se odlučite i za operativno lečenje uključujući i skidanje konaca takođe su besplatni.

Dr Stojicevic Dragan Centar Estetika

Dr sci med Dragan Stojićević, specijalista hirurgije 

Pozovite broj telefona 069 / 2161-336, ili broj telefona 064 / 2555-252.  
Lekar, specijalista hirurgije će Vam potpuno BESPLATNO dati savet.  
Takodje, možete da nam pošaljete i sliku, ili da nas pozovete na viber, ili whatsapp.
 

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top