Šta je meki fibrom, ili dermatofibrom i kako se leče, odnosno uklanjaju?

Meki fibromi, dermatofibromi, histocitom, šta je, kako se leče, uklanjaju, cena cene, cenovnik, Srbija, BeogradDermatofibromi, ili površini histiocitomi predstavljaju najčešće kožne izrasline koje se nešto češće javljaju kod pripadnika ženskog pola.

Dermatofibromi najčešće ne daju nikakve kliničke manifestacije i predstavljaju samo estetski nedostatak kod pacijenta, ali kod malog broja pacijenata mogu da svrbe, ili bole, ali i da zakače garderobu.
 
U novije vreme vršena su brojna ispitivanja koja su pokušavala da dokažu zašto se dermatofibromi javljaju. Postojale su brojne teorije koje su pokušavale da povežu dermatofibrome sa visećim mladežima poput virusnih infekcija, međutim ispostavilo se da virus najčešće ne izaziva dermatofibrome.
 
Neke novije teorije pokazale su da se dermatofibromi, odnosno meki fibromi javljaju najčešće kao poremećaj na nivou našeg genetskog materijala.
 
Dermatofibromi mogu se javiti kod svih rasa, nešto češće se javljaju kod žena, tačnije u odnosu 2 prema 1. Meki fibromi mogu da se jave u bilo kom uzrastu, ali najčešće se javljaju u uzrastu između 20 i 50 godina.
 
U najvećem broju slučajeva dermatofibromi se nalaze na ekstremitetima, tačnije na nogama, međutim mogu se javiti na bilo kom delu tela.
 
Oni pokazuju veoma spor, ali kontinuirani rast dakle najčešće se u početku javljaju poput malih izrasline na koži koji nakon nekoliko nedelja meseci, ili godina pokazuju rast.
 
Meki fibromi najčešće ne bole, ali pojedini pacijenti navode prisustvo bola i svraba, peckanja, ili neprijatnog osećaja u regiji  dermatofibroma.
 
Veoma retko dermatofibromi mogu da pokazuju brz rast u roku od nekoliko meseci, a najčešće kada dostigne određenu veličinu oni takvi i ostaju.
 
Dermatofibromi, ili meki fibromi najčešće su veličine od pola do jednog centimetra, ali mogu biti manji, ili veći.
 
Veoma retko dermatofibromi, odnosno meki fibromi mogu da se komplikuju malignom alteracijom. Najčešće dermatofibromi smetaju pacijentima iz estetskih razloga, ili zato što ih pacijenti zakačinju prilikom nošenja garderobe.
 
Uklanjanje, odnosno skidanje dermatofibroma može se vršiti radio-hirurškom metodom, elektro-resekcijom, ili hirurškim uklanjanjem.
 
Uklanjanje mekih fibroma vrši se pod uslovima lokalne anestezije poštujući sve principe antisepse. Bez obzira za koji metod se odlučite za uklanjanje dermatofibroma najčešće ne ostavlja nikakav ožiljak.
 
Zlatno pravilo kod uklanjanja bilo kojih promena sa kože je - ukoliko su promene veće od šest milimetara u najvećem prečniku jedini način njihovog uklanjanja predstavlja hirurška ekscizija promene.
 
Ukoliko ste Vi prepoznali u ovom tekstu neku promenu koje imate na svom telu, a mogla bi ličiti na dermatofibrom, ili meki fibrom pošaljite nam slike na brojeve telefona koje vidite.
 
Možete da koristite i aplikacije Viber ili WatsApp i u  najkraćem vremenskom intervalu dobićete potpuno besplatan savet od strane specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.
 
  • Dr Djordje Nedeljkovic

    Dr Đorđe Nedeljković, speciijalista hirurgije

     

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top