Epiziotomija, rana od epiziotomije, konci i skidanje konaca od epiziotomije, upala epiziotomije i nega rane

Rana od epiziotomije, nega rane od epiziotomije, skidanje konaca, sutura, previjanje, gnojenjeRođenje deteta predstavlja sasvim sigurno jedan od najsrećnijih dana u životu svakog bračnog para, međutim ne treba zaboraviti činjenicu da žene prilikom porođaja u našoj zemlji neretko prolaze pravu dramu.

Jedan od najčešćih problema sa kojima se mi u našem centru susrećemo predstavljaju rane od epiziotomije.  Kod svake pacijentkinje u Srbiji načini se epiziotomija iako se na zapadu ne radi gotovo ni kod jedne.
 
Drugi problem sa kojim se autor ovog teksta koji je hirurg susreo, kako u privatnom životu, tako i u svojoj kliničkoj praksi je činjenica da se pove rane od epiziotomije ušivaju sa neprihvatljivo debelim koncima.
 
Prvorotke se susreću sa epiziotomijom, odnosno sa ranom od epiziotomije i to im najčešće predstavlja,  najveći problem, veći i od nespavanja zbog bebe.
 
Zlatno pravilo svaki hirurgije je da se rana mora ušiti najtanjim mogućim koncem koji je predviđen za tu ranu, nekada čak i u više slojeva bez obzira koji deo tela se šije.
Rana od epiziotomije, nega rane od epiziotomije, skidanje konaca, sutura, previjanje, gnojenje
 
Neretko su konci od epiziotomije najdeblji konci koji se nalaze u prodaji, a prilikom šivenja da se ti konci ne bi odvezali, čvorovi koji nastaju su dugački gotovo po jedan centimetar.
 
Pošto su navedeni konci toliko debeli, za samostalno ispadanje potrebno bi bilo nekoliko meseci, pa čak i nekoliko godina.
 
Svaki konac, ukoliko stoji u rani duže od dve nedelje, može svojim prisustvom da napravi infekciju i da oteža zarastanje svake rane sa stvaranjem još gorih ožiljaka i goreg stanja nego pre šivenja.
 
Nažalost, specijalisti ginekologije odnosno akušeri koji su žene porađali,  ovim problemom u svojoj praksi ne bave se toliko često i žene veoma često vraćaju iz ambulante sa rečima - konac će sam ispasti, ništa se ne brinite.
 
Ukoliko Vam konci od epiziotomije nisu ispali nakon dve nedelje, do maksimalno tri nedelje od porođaja oni se moraju ukloniti.
 
Skidanjem konaca nakon epiziotomije dolazi do smanjivanja osećaja zategnutosti u rani, rana brže zaraste, ožiljak je neuporedivo manji, nego ukoliko bi ste te  konce ostavili da sami ispadnu i resorbuju se.
 
Ukoliko i Vama nakon porođaja, odnosno šivanja epiziotomije konci nisu ispali nakon dve nedelje od porođaja, budite slobodni pozovite nas.
Daćemo vam savet šta bi trebalo da radite, a ukoliko želite, mi u kućnim uslovima možemo da izvršimo skidanje konaca.
 
Ono što nas razlikuje od bilo kog drugog centra u Srbiji je to, da pri skidanju konaca prvo nanesemo najjaču moguću anestetik kremu na regiju ožiljka i ukoliko bol i dalje postoji onda možemo da damo anesteziju najmanjom i najtanjom iglom,  kako bi skidanje konaca bilo potpuno bezbolno za ženu.
 
U svakoj državnoj ustanovi, ili privatnoj ginekološkoj ordinaciji budite sigurni da anesteziju za skidanje konaca nećete dobiti, a skidanje ovih debelih konaca može da bude veoma bolno.
 
Dakle da ponovimo, ukoliko Vam konci nisu ispali dve nedelje nakon što vam je epiziotomija ušivena, oni bi morali da se uklone.
 
Takođe, u našem centru sva skidanja konaca, preglede, previjanje, vrši specijalista hirurgije koji u kućnu posetu tom prilikom i dolazi.


Dr Stojicevic Dragan Centar Estetika

Dr sci med Dragan Stojićević, specijalista hirurgije 

Besplatni saveti sa hirurgom, pitajte lekara

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top