Da li skidaju (sklanjaju) konci od epiziotomije i kada?

Rana od epiziotomije, nega rane od epiziotomije, skidanje konaca, sutura, previjanje, gnojenjeVeć smo u nekim od prethodnih tekstova (pogledajte link ovde) pisali o problemu epiziotomije kod porodilja.

Često se susrećemo se pitanjem  - da li konci od epiziotomije treba skidati?
 
Naime, da bi smo uspešno odgovorili na ovo pitanje potrebno je znati koliko su debeli konci kojima je vršeno ušivanje epiziotomije. Na čuđenje autora teksta koji je specijalista hirurgije i, nažalost porodilja koje prođu kroz problem epiziotomije konci kojima se epiziotomija šije su veoma često, najdeblji koji se mogu naći.
 
U pitanju su polifilamentni konci, odnosno upredeni konci koji bi trebalo sami da se resorbuju, odnosno sami da ispadnu.
 
Što je konac deblji, potrebno je više vremena za njegovo ispadanje. Nakon zarastanja rane od epiziotomije, vreme koje je potrebno da ovi debeli konci ispadnu sami, odnosno da se resorbuju je neretko nekoliko meseci, pa cak i nekoliko godina. Da, dobro ste procitali.
 
Svojim prisustvom ti debeli konci mogu da naprave naknade infekcije, curenje rane, tvrde ožiljke koji mogu doprineti bolnim odnosima i brojnim drugim problemima o čemu ćemo pisati nekom drugom prilikom.
Rana od epiziotomije, nega rane od epiziotomije, skidanje konaca, sutura, previjanje, gnojenje
 
Zato smatramo, da ukoliko konci ne ispadnu nakon dve nedelje od ušivanja , oni se moraju ukloniti kako ne bi došlo do navedenih komplikacija.
 
Veoma često žene navode da imaju veoma izražen osećaj zatezanja u rani, a to je upravo posledica prisustvo ovih veoma debelih konaca.
 
Takođe, žene navode stvaranje rupa odnosno useklina nastalih zbog ovih debelih konaca koje mogu svojim prisustvom da doprinesu pojavi infekcije.
 
Takođe, čvorovi nastali vezivanjem konacsa su veoma često dugački po nekoliko milimetara, pa i do centimetar, čime još više doprinose da je njihovo otapanje, odnosno ispadanje praktično nemoguće.
 
Ukoliko konci nisu ispali nakon dve nedelje od šivenja, zlatni standard je da se moraju ukloniti.
 
Ono što nas razlikuje u odnosu na bilo koju državnu instituciju, ili bilo koju privatnu ginekološku ordinaciju je da skidanje konaca pod bilo kojim okolnostima vršimo nanošenjem najjačeg mogućeg anestetik krema sa trostrukim i produženim delovanjem.
 
Nakon mazanja ovog krema u najvećem broju slučajeva vađenje konaca apsolutno bezbolno, međutim ukoliko pacijentkinja navodi da bol postoji, uvek se može dati anestetik sa najmanjom i najtanjom mogućom insulinskom iglom i nakon toga bol apsolutno ne postoji.
 
Da ponovimo još jednom - ukoliko imate ranu koja je ušivena i konci nisu samostalno ispali dve nedelje nakon porođaja, oni se moraju ukloniti zato što njihovo prisustvo u kasnijem toku može da napravi vrlo brojne i izražene komplikacije.
 
U našem centru postoji mogućnost i konsultacija telefonskim putem i to sa specijalistom hirurgije koji kasnije uklanjanje konaca i radi.

Dr Stojicevic Dragan Centar Estetika

Dr sci med Dragan Stojićević, specijalista hirurgije 

Besplatni saveti sa hirurgom, pitajte lekara

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top