Korekcija ušiju odnosno operacija klempavih ušiju ili stručno otoplastika

Koji je najbolji metod lečenja klempavih ušiju, kako se radi operacija klempavih ušiju, koja je najbolja tehnika, koji je najbolji doktor i koliko operacija klempavih ušiju košta?Korekcija ušiju odnosno operacija klempavih ušiju ili stručno otoplastika, predstavlja najčešću plastičnu hirurgiju operaciju zajedno sa operacijom gornjih i donjih očnih kapaka.

U pitanju je procedura koja se kod dece starije od 12 godina i kod odraslih osoba može raditi pod uslovima lokalne anestezije i tokom ove intervencije nakon davanja lokalne anestezije  pacijent je apsolutno svestan i može da razgovara sa svojim lekarom.
 
Nažalost kod dece koja su mlađa od 12 godina, operacija se iz objektivnih razloga ne može vršiti pod lokalnom anestezijom već isključivo pod opštom anestezijom.
 
U pitanju je intervencija koja traje otprilike oko 30 minuta po jednom uhu, dakle ukupno oko sat vremena. Međutim napominjem da bez obzira što ova intervencija traje ovoliko, u pitanju je jedna veoma delikatna intervencija na veoma vidljivom delu tela, pa i minimalna odstupanja, ili upotreba neadekvatne tehnike mogu dovesti do veoma loših rezultata.
 
Kako je deformitet tipa klempavosti, poremećen ugao ušne školjke u odnosu na ostatak glave, suština operativnog lečenja je da uho približimo, odnosno da ovaj ugao umanjimo.Koji je najbolji metod lečenja klempavih ušiju, kako se radi operacija klempavih ušiju, koja je najbolja tehnika, koji je najbolji doktor i koliko operacija klempavih ušiju košta?
 
Veoma je veliki broj operativnih tehnika koje se koriste za korekciju ušnih školjki, međutim ne može se svaka tehnika raditi kod svakog pacijenta.
 
Moraju se uzeti u obzir parametri po tipu elastičnosti hrskavice, starosti pacijenta veličine ušne školjke, razvijenosti helixa, anti helixa i tragusa.
 
Kao što smo napomenuli, najmanja odstupanja od samo nekoliko milimetara mogu da daju potpuno asimetriju ušnih školjki i veoma estetski neprihvatljive rezultate što pacijentima jako smeta.
 
Zato pre intervencije morate detaljno da se posavetujete sa svojim lekarom kako će teći intervencija i koju operativnu tehniku lekar planira da upotrebi u Vašem slučaju.
 
Operacija klempavih je veoma elegantna intervencija, ali se mora napomenuti da prilikom korišćenja neadekvatnih tehnika postoji veoma veliki rizik od recidiva, odnosno ponovnog javljanja deformiteta po tipu klempavog uha i samo nekoliko meseci nakon operacije.
 
Zato da ponovimo, uvek se morate konsultovati sa svojim lekarom i tražiti da vam kaže koji će konkretno tehniku koristiti u Vašem slučaju i koji je procenat recidiva odnosno ponovnog javljanja, ako on uopšte kod te tehnike postoji.
 
Tražite od svog lekara da Vam pokaže slike operisanih pacijenata koje je lično on operisao, sa slikama pre i posle intervencije i nekoliko meseci nakon intervencije na redovnim kontrolama.
 
Koji je najbolji metod lečenja klempavih ušiju, kako se radi operacija klempavih ušiju, koja je najbolja tehnika, koji je najbolji doktor i koliko operacija klempavih ušiju košta?Uvek zahtevajte od svog lekara da Vam detaljno objasni šta će raditi tokom intervencije i kakav je period oporavka nakon operacije klempavosti.
 
Na dan intervencije nije potrebna nikakva posebna priprema jer se operacija radi pod uslovima lokalne anestezije, ali ne savetuje se samo unošenje teško svarljive hrane i velike količine tečnosti neposredno pre operacije u trajanju od nekoliko sati.
 
Kada uđete u operacionu salu lekar će Vas zamoliti da legnete na jednu stranu u zavisnosti koje uho će se prvo korigovati.
Zatim sledi priprema operativnog polja koje se najčešće vrši nekim od jodnih rastvora i tokom ove pripreme možete da osetite hladnu tečnost u regiji ušne školjke i oko uha.
 
Priprema operativnog polja za operaciju korekcije uha vrši se premazivanjem ovim rastvorima najčešće 3 puta, uz prethodno plasiranje malog tupfera kako se tečnost ne bi slivala unutar ušnog kanala.
 
Zatim će lekar preko Vaše glave prebaciti sterilnu kompresu, odnosno sterilnu tkaninu, ali ovo ne treba da Vas plaši zato što će Va[e lice ostati neotkriveno i moći ćete da vidite sve što se događa ispred Vas.
 
Zatim lekar pristupa iscrtavanju, što je veoma bitan korak zato što se obeležava mesto gde će se napraviti hirurški rez i sve ostalo što je potrebno radi postizanja savršenih rezultata.
 
Davanje anestezije vrši se najmanjom insulinskom iglom, tako da možete da osetite samo mali ubod i nakon toga bol prestaje da postoji.
 
Zatim lekar može da pristupi intervenciji koja kao što smo napomenuli traje oko petnaestak minuta po uhu. Tokom ove intervencije možete da razgovarate sa svojim lekarom i da mu postavljate pitanje sta trenutno radi.
 
Nakon ušivanje kože, možete tražiti od svog lekara da sednete i možete zahtevati da dobijete ogledalo kako bi ste videli efekte korigovane ušne školjke sa te strane.
 
Posle ovoga vrši se previjanje tako što se stavlja nekoliko gaza na Vašu ušnu školjku i prebacujete se na drugu stranu.
 
Kada se i druga strana korigovanja ušne školjke završi možete da sednete nakon čega će Vam lekar staviti posebnu vrstu elastičnog zavoja kako bi fiksirao sve gaze na Vašim ušnim školjkama.
 
Kući možete da idete odmah nakon intervencije, s tim što se savetuje da ukoliko nosite naočare iste ne nosite već plasirate kontaktna sočiva i da spavate na svojim leđima.
 
Nakon operacije ušnih školjki može se dati preventivno antibiotik i ukoliko imate bolove što najčešće nije slučaj možete da popijete neki lek protiv bolova poput brufen ili febriceta.
 
Kontrolni pregledi i previjanje najčešće se zakazuje drugog dana nakon operacije nakon čega možete opet da vidite efekte koji su postignuti.
 
Skidanje konaca sa kože vrši se nakon desetak dana ukoliko konci nisu već sami otpali i nakon ovog perioda možete potpuno normalno i slobodno da se ponašate.
 
Eto, nadam se da sam vam makar malo pomogao ukoliko ste imali neke nedoumice, ili pitanja vezano za korigovanje ušnih školjki odnosno za operaciju klempavosti.
 
Takođe, ukoliko imate još nekih pitanja budite slobodni i kontaktirajte lično mene na kontakt telefon koji možete da vidite na slici ispod.
 
Ja sam Dragan Stojićević specijalista sam hirurgije sa posebnim osvrtom na rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju i velikim iskustvom u rekonstrukciji ušnih školjki i operaciji klempavosti kako kod dece tako i kod odraslih osoba.
 
Možete mi poslati sliku putem aplikacija na svom mobilnom telefonu i ja ću vam u najkraćem mogućem roku odgovoriti koja bi operativna tehnika bila najbolja za vas slučaj.
 
Dr Stojicevic Dragan Centar Estetika

Dr sci med Dragan Stojićević, specijalista hirurgije 

Besplatni saveti sa hirurgom, pitajte lekara

 
Pozdrav

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top