Operacija očnih kapaka šta morate da znate

Operacija očnih kapaka šta morate da znateOperacija očnih kapaka predstavlja najčešću operaciju u oblasti plastične hirurgije.

Ova operacija se radi kako na gornjem tako i na donjim kapcima.
 
Najčešća indikacija za ovu operaciju jeste smanjenje elastičnosti kože , odnosno višak kože ili takozvana ptoza.
 
Na donjim kapcima još jedna indikacija za operaciju očnih kapaka predstavlja i izraženo masno jastuče koje pacijentima veoma često predstavlja veoma veliki estetski problem.
 
Operacija očnih kapaka naziva se blefaroplastika i podrazumeva da se taj višak kože odnosno masnog jastučeta otkloni.
 
Operacija se vrši pod uslovima lokalne anestezije i pacijent ima potpuni komfor, jer tokom intervencije može da razgovara sa hirurgom, ili da pravi pauze kada je to njemu neophodno.
 
Lokalna anestezija daje se najmanjom insulinskom iglom u oblast gornjeg ili donjeg očnog kapka nakon adekvatne pripreme operativnog polja i obeležavanja kože koja bi trebalo da se iseče.
 
Blefaroplastika, odnosno operacija očnih kapaka podrazumeva isecanje viška kože i ukrajanje postojeće kože radi postizanja optimalnih rezultata.
 
Operacija očnih kapaka ne traje dugo odnosno najčešće to 30 do 45 minuta po jednom kapku.
 
Ušivanje kože i rekonstrukcija vrši se veoma tankim koncima koji su resorptivni odnosno ne moraju da se uklanjaju nakon operativnog lečenja.
 
Nakon same operacije na mesto rane stavljaju se mali flasteri koji pokrivaju ranu u celosti.
 
Svojim pacijentima uvek savetujemo da nakon operacije očnih kapaka gornjih ili donjih uzmu nekoliko slobodnih dana, jer može da dođe do pojave podliva i hematoma pa zbog okoline uvek savetujemo period odmora.
 
Nakon 10 dana do dve nedelje ukoliko konci ne ispadnu sami oni se mogu ukloniti i pacijent se u potpunosti može vratiti svim svojim aktivnostima.
 
Nakon operacija očnih kapaka ožiljak je u potpunosti nevidljiv, jer se najčešće mesto reza planira na mestu gde se kapci savijaju tako da se ožiljak nalazi u brazdi.
 
Kod donjih očnih kapaka ožiljak se stavlja najčešće na samu Ivicu očnog kapka.
 
Nakon operacije očnih kapaka pacijenti najčešće kažu da izgledaju podmlađeni do nekoliko godina.
 
Dr Stojicevic Dragan Centar Estetika

Dr sci med Dragan Stojićević, specijalista hirurgije 

069/2161-336

 
 

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top