Kako izlečiti prekomerno znojenje

Kako izlečiti prekomerno znojenjePrekomerno znojenje, odnosno hiperhidroza, predstavlja jedan veoma čest problem kako u dečjoj medicini, tako i u mediini odraslih.

Prekomerno znojenje može da bude u regiji ispo aksile, odnosno pazuha (aksilarno) , u regiji dlanova (palmarno), i u regiji tabana (plantarno).Takodje, pojedini pacijenti navode da problem prekomernog znojenja može da zahvati i ostale regije tela.

Znojne žlezde mogu da budu apokrine, odnosno epokrine,. Apokrine žlezde su deset puta veće od ekrinih. Počinju da funkcionišu posle puberteta. Nalaze se u predelu pazuha, anogenitalnom predelu, oko pupka, bradavica ali mogu biti rasute i po trbuhu, grudima i licu.

Zanimljivo je da su mlečne žlezde u stvari modifikovane apokrine žlezde. Sekret stvaraju kontinuirano, a do izlučivanja dolazi usled mentalnih i emocionalnih stimulusa.

Bez mirisa je a neprijatan miris nastaje kasnije pod dejstvom bakterija. Apokrine žlezde kod čoveka nemaju nikakvu fiziološku funkciju osim što predstavljaju sekundarnu seksualnu karakteristiku.

Ekrine žlezde se nalaze samo kod nekih majmuna i čoveka. Izvodni kanal se otvara na površini kože u vidu pore. Za razliku od apokrinih ekrine žlezde su rasute po čitavoj koži a posebno su gusto raspoređene po dlanovima i tabanima.

Znoj se stvara stalno ali od vremenskih prilika i temperature tela zavisi količina. Čovek u ekstremnim uslovima za 24 sata može izlučiti i do 12 litara znoja. 

Prekomerno znojnje kako iz ekrinih tako i iz apokrinih žlezda može da predstavlja ogroman problem za pacijenta.

Prilikom  rukovanja, ukoliko su dlanovi oznojeni pacijenti imaju veoma veliki strah od okoline, i razvijaju često anksiozne sindrome.

Kako izlečiti prekomerno znojenje

 

Takodje, komponenta neprijatnog mirisa, kako zbog prekomernog razvoja bakterija, tzako i iz apokrinih žlezda je česta indikacija zašto se pacijenti javljaju lekarima.

Lečenje prekomernog znojenja obuhvata higijenske metode, održavanje besprekorne higijene, epilaciju i depilaciju, primenu talkova i antiperspiranata.

Medjutim, kod velikog broja pacijenata, ni jedna od metoda ne daje rezultate, te se pacijenti u očaju javljaju lekarima.

Dva su načina lečenja koja dolaze u obzir, hirurško, koje podrazumeva operaciju simpatektomiju, odnosno isecanje simpatičkih nerava u regiji grudnog koša, i na taj način se postiše da žlezde prestaju da luče znoj, medjutim operacija kao takva je prilično invazivna i mora da se radi obostrano. PAcijentima je nretko skupa i podrazumeva da se radi u uslovima opšte anestezije, što pacijentima predstavlja veoma veliki problem.

Zato u poslednje vreme, postoji jedan metod koji je superioran u odnosu na sve ostale, a to je nehirurško, neivazivno lečenje prekomernog znojenja.

U ove svrhe se koristi BOTOX, preparat za koji je većina pacijenata čula da se koristi u svrhe podmladjivanja.

Kako izlečiti prekomerno znojenje

Botoks preparat predstavlja toksin bakterije Clostridium botulinum koji ima usko specifičan mehanizam delovanja na same znojne žlezde u svim regijama kože.

Botoks se može koristiti u regijama paziha, dlanova i tabana, ali i ostalih regija tela.

Tretman traje pola sata, podrazumeva aplikovanje botoksa u kožu regije koja se prekomerno znoji.

Delovanje Botoksa je oko 8 meseci do godinu dana, u za to vreme pacijenti prestaju da luče znoj odnosno SVE tegobe apsolutno prestaju.

Ukoliko i Vi imate problem sa prekomernih znojenjem budite slobodni i kontaktirajte nas na brojeve telefona koje vidite.

U najkraćem mogućem roku dobićete savet o prekomernom znojenju i načinima lečenja.

Moram da napomenem da su efekti u 100 % slučajeva odnosno kod SVIH pacijenata postoje odlični rezulati.

Dr Stojicevic Dragan Centar Estetika

Dr sci med Dragan Stojićević, specijalista hirurgije 

Besplatni saveti sa hirurgom, pitajte lekara

 

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top