Znojenje dlanova (prekomerno znojenje dlanova, operacija i lečenje botoksom) - jedini siguran metod lečenja

prekomerno znojenje dlanovaPrekomerno znojenje dlanova predstavlje veoma nezgodan problem sa kojim se susreću brojni ljudi u našoj populaciji. Prema novijim istraživanjima, dokazano je da se hiperhidroza nasleđuje, tako da u 25 do 50 odsto slučajeva postoji poremećaj kod članova porodice.

Prekomerno znojenje dlanova može da se javi tokom detinjstva, ali se najčšeće pojačano javlja tokom perioda puberteta I perzistira tokom ćitavog života

Statistički podaci pokazuju da od prekomernog znojenja dlanova boluje ćak oko tri posto svetske populacije, što je veoma značajno.

Pacijenti koji imaju ovaj problem, navode da samo znojenje kao znojenje ne predstavlja fizički problem, koliko imaju problema u socijalnoj interakciji.

Naime, često se pacijenti žale da imaju problem sa rukovanjem sa ljudima, jer okolini deluje da su neuredni. Čak pojedini navode da imaju problem na poslu, sa poslodavcima, ili klijentima, a neretko se dešava da dobiju otkaz iz gore navedenih razloga.

Normalno znojenje se javlja tokom vežbanja, povišene spoljašnje temperature, ili usled premora. Osobe koje pate od hiperhidroze znoje se stalno – i leti i zimi, bez obzira na to kakve su okolnosti.

Osobe kojima se znoje dlanovi mogu da imaju samo problem sa dlanovima, ali može da bude udruženo i sa znojenjem ispod pazuha. pa takvi pacijenti nose široku odeću i tamnije obojenu odeću kako se fleke ne bi videle.

Medjutim, znojenje dlanova jako je teško sakriti.

Takvi pacijenti godinama se bore sa tim problemom, veoma čest peru ruke, pa pored problema znojenja mogu da imaju prekomern u suvu i ekcematoznu kožu, te time produbljuju problem.

Takodje, ovi pacijenti imaju pogoršanje problema prilikom psihičkog stresa, pa naprimer studenti tokom ispitnog roka, ili osobe na konursima za posao, imaju zantno pogoršanje ovog  problema, pa neretko razvijaju i anksiozni sindrom. Veoma ečsto se javlja i začarani krug - pojačano znojenje stvara osećaj neprijatnosti i nesigurnosti u društvu, a time se opet pa pojačava znojenjeprekomerno znojenje dlanova

Kako se leči prekomerno znojenje dlanova?


Godinama unazad jedino lečenje koje se nudilo pacijentima bilo je vodjenje higijene i savetovanje aplikovanja raznih krema, talkova i sličnih preparata, medjutim ovi preparati gotovo nikada ne eliminišu problem znojenja dlanova. Takodje ovi preparati zapušavaju izvodne kanale znojnih žlezdi i tako privremeno blokiraju znojenje.

Pojedinim pacijentima se savetuje I davanje lekova (sedativi, antiholinergici, simpatikolitici, beta blokatori, atropin). Efikasni su samo kod blagih oblika bolesti, ali je njihova upotreba ograničena pojavom sporednih efekata (tahikadija, aritmija, povraćanje, opstipacija...).

Poslednji nekoliko godina, često se spominje operacija za znojenje dlanova čiji je princip presecanje nerava u grudnom košu. Iako lekari koji navode da operacija nema rizika, ona itekako može da ima rizike u brojnim sistemima, poput prekomerno suve kože, eliminisanje problema znojenja samo sa jedne strane, problema sa drugim sistemima, poput respiratornog sistema, sistema za varenje i brojnih drugih.

Prema tome, operacija za prekomerno zn ojenje može da bude udružena sa brojnim problemima i komplikacijama i o tome se, na žalost ne piše dovoljno često.

Trenutno najmanje invazivno lečenje prekomernog znojenja koje je odobreno od Agencije za lekove i sredstva RS i Američke agencije za lekove predstavlja apikacija BOTOX-a.

Ovaj metod je EFIKASAN U STO POSTO SLUČAJEVA NAKON SAMO JEDNOG TRETMANA.

Metoda se sastoji iz aplikovanja preparata Botox-a u kožu dlanova direktnim putem najtanjom iglom. Prethodno se pacijentu daje lokalna anestezija u vidu krema, te bolnost apsolutno ne postoji.

prekomerno znojenje dlanovaPored davanja anestetika može da se koriste i hladni oblozi čime se anestezija dodatno pojačva.

Sam tretman traje oko 10 MINUTA po jednom dlanu i nakon tretmana pacijent može da se vrati svojim normalnim aktivnostima. Neeljene reakcije ne postoje i jedino pacijent tokom  dana može da oseća blago peckanje na mestu gde je dat preparat.

Aktivnost ovog leka počinje odmah istog dana, a pun efekat se postiže nakon tri dana.

Pacijentima su dlanovi SUVI i NEMA PREKOMERNOG ZNOJENJA U 100% slučajeva.

Svi pacijenti kojima smo radili tretman naprosto su oduševljeni istim i kada se da alternativa u vidu operacije koje podrazumeva isecanje nerava u grudnom košu sa mogućim brojnim komplikacijama, izbor je očigledan i jasan.

Svi pacijenti će se pre opredeliti za tretmann prekomernog znojenja Botox-a.

Ako i Vi imate problem prekomernog znojenja dlanova, ili ispod pazuha i taj problem Vam pričinjava velike teškoće u dnevnom funksionisanju, budite slobodni i javite se na telefone koje vidite na svojim ekranima.

Možete koristiti aplikacije Viber, ili Watsapp i u najkraćem mogućem roku dobićete savet od nas.

Takodje, možemo da zakažemo potpuno besplatan pregled i konsultaciju.

Rešite svoj problem znojenja dlanova BRZO, EFIKASNO i SIGURNO.

Dr Stojicevic Dragan Centar Estetika

Dr sci med Dragan Stojićević, specijalista hirurgije 

Besplatni saveti sa hirurgom, pitajte lekara

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top