Laboratorija

Šta je CRP (C reaktivni protein)? 

CRP, ili C reaktivni protein predstavlja specifičan molekul koji se proizvodi u jetri. Tačnije, u pitanju je proizvod molekula koji se naziva interleukin 6. U manjoj količin, CRP se proizvodi od strane ćelija krvnih sudova, glatkih mišićnih ćelija i od strane masnog tkiva. Ovaj molekul je otkriven dane 1930. godine od strane naučnika Tillet-a. 

U pitanju je molekul koji je najčešće pokazatelj zapaljenskog odgovora u organizmu. Fiziološke, odnosno normalne vrednosti su 0-10mg/dL, tj. ukoliko je veći od 10mg-dl, onda može da postoji neki zapaljenski proces u organizmu, medjutim, kada postoji oštećenje tkiva, poput nekroze, ili gangrene, onda i CRP može da bude lažno nizak. 

CRP može da bude povećan u sledećim stanjima 

Opširnije: Šta je CRP (C reaktivni protein)?

Šta je NIFTY (NIFTI) test, čemu služi, šta pokazuje i koliko košta?

NIFTY (NIFTI) test je neinvazivni , visoko precizni, prenatalni test kojim se vrši pretraga na hromozomske anomalnosti  (aneuplodije) – uključujući  trizomiju 13,  18 i 21 hromozoma i to počev od 10 nedelje trudnoće.  Senzitivnost ovog testa je preko 99% , dakle u pitanju je jedan od najpreciznijih testova ove vrste. Lažno pozitivni rezultati se javljaju kod oko samo 0.1% slučajeva.

Nauka koja se bavi dijagnostikom poremećaja i bolesti, i sindroma kod nerodjene bebe, odnosno od fetusa, zove se fetalna medicina i ona je veoma bitna, jer svako treće dete na sto trudnoća ima neku urodjenu manu.

Opširnije: Šta je NIFTY (NIFTI) test, čemu služi, šta pokazuje i koliko košta?

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top