Šta je NIFTY (NIFTI) test, čemu služi, šta pokazuje i koliko košta?

NIFTY (NIFTI) test je neinvazivni , visoko precizni, prenatalni test kojim se vrši pretraga na hromozomske anomalnosti  (aneuplodije) – uključujući  trizomiju 13,  18 i 21 hromozoma i to počev od 10 nedelje trudnoće.  Senzitivnost ovog testa je preko 99% , dakle u pitanju je jedan od najpreciznijih testova ove vrste. Lažno pozitivni rezultati se javljaju kod oko samo 0.1% slučajeva.

Nauka koja se bavi dijagnostikom poremećaja i bolesti, i sindroma kod nerodjene bebe, odnosno od fetusa, zove se fetalna medicina i ona je veoma bitna, jer svako treće dete na sto trudnoća ima neku urodjenu manu.

 

Takodje, treba ponoviti da što je starost roditelja veća, odnosno čime se prodje trideseta godina  verovatnoća da deterazvije neku urodjenu manu, postaje vešestruko veća.

Svi su verovatno čuli za dabl, ili za tripl test, i ako je jedan od ova dva testa pozitivan, savetuje se da se načini amniocenteza koja podrazumeva uvodjenje dugačke igle kroz trbuh majke i uzimanje uzorka plodove vode. Kod amniocenteze rizik od prevremenog porodjaja, odnosno pobačaja je veoma visok, dok kod NIFTY testa takav rizik ne postoji .

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top