My gene - Pronađite pravi lek za sebe!

Jedna veličina ne odgovara svima.

Koliko ste puta do sada uzimali neki lek koji nije imao efekta? Da li se to desilo Vašem roditelju, komšiji, ili možda prijatelju? Niste jedini. Svi smo svedoci toga da lekovi koji se najčešće prepisuju ne pomažu svima i na isti način. Šta je uzrok toga? Prilikom odabira terapije, lekar uglavnom uzima u obzir podatke o godištu, visini, težini, medicinskoj istoriji i drugim lekovima koje pacijent koristi. Međutim, jedan od najvažnijih faktora koji su zaslužni za individualne razlike u odgovoru na lekove jesu naši geni. Naše telo se sastoji iz hiljada gena koje naslađujemo od roditelja. Geni određuju naše spoljašnje karakteristike, kao što su visina, boja kose i očiju ili koja smo krvna grupa. Takođe, geni su zaslužni i za metabolizam hrane i svih ostalih supstanci koje unosimo u organizam, uključujući i lekove. Zbog toga su naučnici otkrili one gene koji određuju na koji način će naše telo iskoristiti neki lek.

Šta je to farmakogenomika?

Farmakogenomika predstavlja jednu od najnovijih oblasti medicine koja ispituje na koji način geni utiču na odgovor na terapiju. Svrha ovih testova jeste da pronađe idealan lek za Vas. Farmakogenomski testovi pronalaze promene u genima koje ukazuju na to da li će neki lek biti efikasan i da li postoji rizik od pojave neželjenih reakcija. Široko je prisutna pojava da jedan isti lek kod nekoga dovodi do izlečenja ili smanjenja simptoma uz malo ili čak bez neželjenih efekata, dok kod neke druge osobe izaziva potpuno suprotan efekat. Da bi se ova neretka pojava izbegla, pribegava se genetskom testiranju.

Da li moram da idem u inostranstvo da uradim genetski test?

Zvuči kao naučna fantastika, međutim nije tako! Ovakav test je od skoro dostupan i u Srbiji. U pitanju je STRATIPHARM farmakogenomski test koji je moguće uraditi u Bio Save laboratoriji. On predstavlja alat koji Vašem lekaru daje uvid u Vaš genetski profil i koji lek bi najbolje delovao u Vašem slučaju.

“Pre dve godine postavljena mi je dijagnoza depresije. Lekar je promenio sedam različitih terapija i pokušavao je i sa više lekova istovremeno, ali nije bilo pomaka. Mislila sam da ću do kraja života morati da se borim sama sa sobom. Međutim, nakon urađenog STRATIPHARM genetskog testa i pravilno dozirane terapije, konačno vidim svetlo na kraju tunela. Ana, 35 godina. “

Test se radi iz brisa koji se uzima sa unutrašnje strane obraza. Samo uzorkovanje je veoma jednostavno i nije uopšte bolno. Rezultat testa omogućava Vašem lekaru uvid u one lekove koji neće biti delotvorni u Vašem slučaju, kako da prilagodi dozu leka u skladu sa Vašim genetskim profilom i da li lek u Vašem organizmu može izazvati teške i nepredviđene neželjene efekte. Kada neka osoba test uradi jednom, on donosi korist tokom čitavog života, zbog toga što se genetski profil ne menja sa godinama. Preporuka je da se test radi pre nego što lekar prepiše lek, kako bi terapija koju pacijent dobija imala najviše efekta. Danas je moguće utvrditi genetski profil za oko 300 lekova koji se koriste za lečenje različitih bolesti, poput srčanih oboljenja, hipertenzije, šećerne bolesti, raka, astme i mnogih drugih. Naučnici se sve više bave ovom problematikom i očekuje se da će u budućnosti ovakvo testiranje biti obavezno pre upotrebe bilo koje aktivne supstance.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Go to top