Šta su matične ćelije ?

U stvaranju i delovanju našeg tela učestvuje više miliona ćelija. Sve one imaju svoju funkciju i ulogu, tj. specijalizovane su za funkcionisanje određenog dela organizma(unipotencija). Upravo po ovome se razlikuju matične ćelije od ostalih ćelija tela. One su nespecijalizovane i mogu se transformisati u bilo koji drugi tip ćelija(pluripotencija) u organizmu koji je uništen tokom procesa starenja, bolesti, povreda i sl. One su izvor svih ćelija tela, a ova sposobnost regeneracije oštećenih tkiva čini ih jedinstvenim u medicini. One su u stvari ćelije od kojih je nastao ceo organizam I koje su ostale kao neki vid rezerve,a možemo ih prikupiti iz pupčane vrpce jedino u trenutku porođaja.

Gde možemo naći matične ćelije ?

Matičnih ćelija ima kako u pupčaniku tako I u odraslom organizmu. Postavlja se pitanje zašto bi ih onda čuvali I zamrzavali na rođenju?

Glavni razlog je pluripotencija I nezrelost matičnih ćelija iz pupčanika. To su ćelije sa starošću 0 dana,bez uticaja spoljne sredine koji prolaze sve ćelije iz organizma odrasle jedinke I sa mogućnošću diferencijacije u bilo koje tkivo.

Osnovne karakteristike matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce (ovo može u posebno obojenom pasusu kao neki summary)

Obzirom da se uzimaju pri rođenju, one nisu prošle proces starenja čoveka. Stare su svega 9 meseci, te su zaštićene od bilo kakvih spoljnih uticaja. Uz to, obezbeđuju mnogo brže lečenje.

One “znaju” pronaći bolesne ćelije i tkiva tela i pokrenuti proces lečenja. One imaju neograničeni potencijal diferenciranja u druge tipove ćelija odrasle osobe.

Primarnim tipom matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce mogu se izlečiti mnoga po život opasna oboljenja.

Krv iz pupčane vrpce Vaše bebe ima jedinstvene prednosti u odnosu na matične ćelije iz koštane srži. One su mlađe, mnogo vitalnije i nisu bile izložene faktoru okoline. Uz to, sačuvati krv iz pupčane vrpce Vaše bebe možete samo jednom u životu - na porođaju.

Mogućnost upotrebe

Lista bolesti koje se leče matičnim ćelijama iz pupčanika se svake godine proširuje,trenutno je na njoj nešto više od 100 različitih bolesti I stanja. Podatak o tome možete naći na ovom linku http://parentsguidecordblood.org/diseases.php

Lista bolesti I stanja koje se istražuju je mnogo veća I trenutno se u svetu sprovodi preko 4.000 kliničkih studija. Najveći broj je na polju regenerativne medicine upravo zbog pluripotencije to jest mogućnosti matične ćelije da se diferencira u bilo koje tkivo. I dok je pre 30-ak godina transplantacija matičnih ćelija bila rezervisana samo za životno ugrožavajuće bolesti danas se one koriste za razna stanja I problem,od sportskih povreda do hroničnih bolesti kako bi se poboljšao kvalitet života pacijenta koje god on bio dobi. Slika dole prikazuje upravo te mogućnosti.

NajvećI broj transplantacija u Evropi ima Vita34, prva banka matičnih ćelija u Evropi I najveća Nemačka banka matičnih ćelija. Vita34 priprema transplantat besplatno I transportuje ga u bolnicu svojim mobilnim transplantacionim timom potpuno besplatno. Pored krvnih bolesti matičnim ćelijama iz pupčanika mogu da se leče I ostale bolesti jer one imaju veći potencijal diferencijacije u veliki broj tkiva pa su tako lečeni dijabetes,moždana oštećenja I cerebralna paraliza. Lečenje može da se sprovede I na najbližim srodnicima kao što su na primer brat ili sestra I nekoliko tranplantacija je upravo alogeno(od donora) za razliku od autologih transplantacija(sopstvene matične ćelije).

Zaključak

Matične ćelije iz pupčanika pored jako lepe sadašnjosti u kojoj se leči preko 100 bolesti predstavljaju I zalog za budućnost u kojoj će biti moguće lečiti veliki broj bolesti I stanja. Današnja medicina poznaje hiruršku terapiju I terapiju lekovima,a u poslednjih nekoliko godina sve se više priča o regenerativnoj medicini u kojoj se upravo koriste matične ćelije. To je personalizovana medicina koja najbolje odgovara pacijentu koji je prima I samim tim budućnost medicine. Poslednjih godina velike farmaceutske kuće pokušavaju da naprave personalizovane lekove koji bi savršeno odgovarali pacijentu koji ih prima, sa najboljim terapijskim efektom,a bez neželjenih efekata koje svaki lek nosi. Matične ćelije iz pupčanika su nešto što nam priroda daje,a omogućava nam upravo tu personalizovanu medicinu,to jest da primenimo terapiju na način koji najbolje odgovara pacijentu. Veliki broj roditelja je za svoju decu ostavio matične ćelije I osigurao svojoj porodici zdravstvenu budućnost. Pridružite im se.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Go to top