Nicanje zuba kod bebe

Kako bebi da ublažimo tegobe za vreme nicanja zuba?

Nekoliko meseci pre pojave zubića, beba počinje da balavi. Neposredno posle izbijanje prvog zuba, balavljenje se intenzivira i počinje nelagodnost u nabreklim desnima u vidu svraba, pa i bola.

Ona traje sve dok bela krunica ne proviri iz desni. Da bi ubrzala ovaj proces, beba ima potrebu da grize. Zato joj treba dati čistu gumenu „glodalicu", a povremeno, naročito pred spavanje, možete joj premazati desni anestetskim rastvorom za ublažavanje bola, mada u tome ne treba preterivati. Nije dobro da stalno žvaće koru hleba, jer to doprinosi kvarenju zuba.

Da li je normalno da nicanje zuba prati povišena temperatura?

lako pri izbijanju zuba temperatura može biti lako povišena (obično ne preko 38° C), to nije tako česta pojava kao što se misli, pa se, neretko, previdi infekcija koja treba da se leči. Naročito slične simptome kao kod nicanja zuba može da da upala srednjeg uva, o čemu treba voditi računa.

Moja beba se rodila sa zubom. Da li da ga vadimo?

Desi se da se beba rodi sa zubom, ali on nije „pravi", slabo je fiksiran u desnima i kad-tad će ispasti. Da ga beba ne bi udahnula, bolje je da ga stomatolog što pre izvadi. Na njegovom mestu će redovno da nikne mlečni zub kada za to dođe vreme.

Moj sin će uskoro da napuni godinu dana, a još nema nijedan zub. Kada će nići?

Nije neobično da zubi krenu da niču tek u drugoj godini, ali na kraju, uglavnom, sve bude kako treba. Izostanak nicanja mlečnih zuba posle prve godine je veoma redak, a ukazuje na urođene nepravilnosti u broju ili, čak, nedostatak svih zuba.

Kada bebi da počnem da perem zube?

Da bi zubići bili zdravi, potrebno je da se ujutru i uveče izbrišu mokrom gazom. Četkicu za zube počnite da koristite tek kad beba dobije više zubića u nizu (krajem prve i početkom druge godine).

U prvo vreme zube perite samo vodom. Važno je da ih čistite pravilno, a to znači da pet puta pređete svaki zub od desni do grizne površine i sa spoljne i sa unutrašnje strane. Za pastu je u prve tri godine rano, jer malo dete ne ume da ispere usta.

Da li treba popravljati mlečne zube ako su zahvaćeni karijesom?

Treba. Tačno je da će oni jednog dana da ispadnu, ali dotle treba da „čuvaju mesto" za stalne zube, pa ih, kada su bolesni, treba lečiti, a ne vaditi, osim u slučaju da za-paljenje zahvati kost, što se ne očekuje kod odojčeta. Najveći neprijatelji mlečnih zuba su cucla „laža" i uspavljivanje uz flašicu slatkog napitka (mleka ili soka). Oni pogoduju razmnožavanju bakterija u ustima koje izazivaju zubni karijes. Osim toga, cucla može da deformiše desni, pa je treba izbegavati ukoliko je moguće.

Mojoj ćerkici su se pojavile bele mrlje na zubićima. Da li da se javimo stomatologu?

Obavezno je odnesite kod stomatologa i to dečijeg. Bele i sive mrlje su mesta demi-neralizacije zubne gleđi pod dejstvom kiseline koju produkuju bakterije „gosteći se" ostacima hrane i šećerom na površini zuba. Bakterije u bebina usta dolaze bliskim kontaktom iz usta osobe koja je neguje, najčešće majke. Brigom o zdravlju svojih zuba, indirektno štitite i zube svoga deteta! Ako se gleđ u većoj meri istopi, postoji opasnost od nastajanja tzv. cirkularnog karijesa, opasnog oboljenja koje može u roku od nekoliko nedelja da uništi sve mlečne zube! Doktor će preduzeti mere zaštite zuba od demin-ralizacije koje podrazumevaju prisustvo minimalnih količina fluorida na površini zuba.

Da li je obavezno da dete nasledi od roditelja „loše" zube ako ih oni imaju?

Nije. Ni vi se niste rodili sa „kvarnim" zubima, ali su se oni razboljevali zbog nepravilne nege. Da bi vaše dete izbeglo tu sudbinu, treba da se pridržavate sledećih saveta:

KAKO SPREČITI KARIJES KOD ODOJČETA I MALOG DETETA

redovno mu održavajte higijenu usne duplje od rođenja;

čistite mu mlečne zube svakog dana;

nemojte stalno držati dete na dojci, niti mu davati da se igra flašicom;

nemojte ga uspavljivati flašicom sa mlekom ili sokom. Ako baš mora da je drži u ustima dok ne zaspi, sipajte u nju nezasladenu vodu;

nemojte mu davati koru hleba da bi ublažilo tegobe pri nicanju zuba, već gumenu glodalicu;

nemojte ga po ceo dan hraniti, neka ima potreban broj obroka, između kojih ne jede ništa;

dajte mu četkicu za zube da se igra, kako bi se naviklo na nju;

održavajte redovno higijenu svojih zuba;

vodite dete kod stomatologa na redovne kontrole bar dva puta godišnje;

ukoliko stomatolog preporuči, dajte mu redovno tabletice fluora.

Da li bebi da dajem tabletice fluora za zube?

Uprkos kontroverznim stavovima stručnjaka, Svetska zdravstvena organizacija i dalje preporučuje ovaj način prevencije karijesa. U većem delu Srbije zemljište i voda su siromašni fluorom. Pošto se vodovodska voda kod nas, za sada, ne fluoriše, savetuje se preventivno davanje fluora deci i to: od navršene druge godine 0,25 mg dnevno, od navršene četvrte godine 50 mg dnevno, a od navršene sedme godine 1 mg dnevno uz korišćenje zubnih pasti sa fluorom. Ako vaša beba pije vodu u kojoj nema dovoljno fluora, posavetujte se sa pedijatrom ili stomatologom. 

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Android aplikacija - kalendar vakcinacija

 

Android aplikacija - kalendar vakcinacije

Od sada kalendar vakcinacija uvek uz Vas. 

Android apliacija se nalazi na  OVOJ ADRESI, ili možete jednostavno skenirati sledeći QR kod 

 

Kalendar vakcinacije

Tabela plodnih dana, samo na sajtu simptomi.rs

Izaberite prvi dan svoje poslednje menstruacije(prvi dan krvarenja) :

| |

Trajanje menstruacije u danima :

(28 dana je prosek trajanja menstracije, ali ovo varira izmedju 25 - 35 dana)


Datum porodjaja :

Android apliacija - razvoj bebe po mesecima 

Android aplikacija - razvoj bebe

Pratite razvoj bebe, bilo kada, bilo gde.

Aplikaciju za svoj android uredjaj možete da preuzmete sa 

OVE ADRESE, ili jednostavno možete da skenirate sledeći QR kod

 

razvoj bebe

Go to top