Pripreme za trudnoću

Sekundarna neplodnost

Prvi put ste lako zatrudneli, ali vam drugi put to, začudo, nikako ne uspeva? Niste jedini. U suštini, mnogo više parova nailazi na problem sekundarne neplodnosti (dru­gim rečima, neplodnosti koja se javlja na­kon što ste već doneli na svet jednu bebu) nego primarne neplodnosti (prvi pokušaj da zatrudnite). Na sekundarnu neplodnost otpada oko 60 odsto svih slučajeva sterilite- ta. Međutim, ti statistički podaci nedovoljno utiču na promenu stava prema sekundarnoj neplodnosti. Daleko veća pažnja poklanja se onima koji prvi put nailaze na teškoće prili­kom pokušaja začeća nego onima kojima to ne polazi za rukom drugi put. Prijatelji i po­rodica kao da nemaju dovoljno razumevanja za par koji već ima jednog naslednika. Leka- ri umanjuju značaj sekundarne neplodnosti i savetuju partnerima da „samo nastave da se trude“, umirujući ih rečima da će žena zatrudneti i drugi put ako je već jednom za- trudnela. Isto tako, parovi koji imaju proble­ma sa začećem druge bebe rede traže pomoć - uostalom, ko još ima vremena za sve one provere plodnosti i terapije kad morate da brinete o malom detetu? Osim toga, ko još ima vremena da se posveti komplikovanim aktivnostima planiranja bebe - pravljenju grafikona, testiranju, brižljivoj organizaciji seksa ili seksu uopšte - kad je prezauzet de- tetovim rasporedom aktivnosti?
Opširnije: Sekundarna neplodnost
 

Stenoza grlića materice i plodnost

Ponekad se manja količina ožiljnog tkiva javlja na grliću nakon neke hirurške in­tervencije, recimo konusne biopsije, to jest elektrohirurške konizacije. U nekim slu­čajevima ožiljno tkivo toliko je debelo da izaziva stenozu grlića materice, to jest su­žavanje cervikalnog kanala. Pošto je sper­matozoidu dovoljan mali otvor da bi se pro­vukao, stenoza uglavnom ne utiče na vašu

Opširnije: Stenoza grlića materice i plodnost

Test na trudnoći iz 1350 godine pre naše ere

Verovatno ste mislili da je mokrenje po štapiću kako biste otkrili da li ste trudni izum savremenog doba? E pa štapić možda jeste, ali piškenje, izgleda, nije. Na egipatskom papirusu iz približno 1350. go­dine pre naše ere opisan je test za trudnoću koji svakako prethodi svim današnjim. Da bi proverila da li je trudna i kog je pola bu­duća beba, žena bi se pomokrila na gomili­cu semena pšenice i ječma. Ako bi izrastao ječam, to je značilo da nosi dečaka. Ako bi izrasla pšenica, to je značilo da očekuje de-

menstruacije. Ako se testirate nedelju dana kasnije, ta verovatnoća skače na 97 odsto. Bez obzira na to da li se testirate ranije ili kasnije (ili svakih 12 sati za te dve nedelje), dobra vest glasi da su lažni pozitivni rezul­tati manje uobičajeni od lažnih negativnih - što znači da možete biti prilično sigurni da ste začeli ako je test pozitivan.

Opširnije: Test na trudnoći iz 1350 godine pre naše ere

Kompleti za izbor pola

Već imam devojčicu i želela bih dečaka. Prijateljica mije rekla da postoji komplet za izbor pola. Da lije to tačno?

Videli ste ih u reklamama, čuli ste kako o njima govore drugi parovi koji po­kušavaju da začnu dete i verovatno ste se pitali da li kompleti za izbor pola bebe po principu uradi sam zaista deluju. Da li se prodavci tih uređaja oslanjaju na bilo ka­kve naučne dokaze ili jednostavno prodaju lažnu nadu po naduvanoj ceni onima koji željno iščekuju roze ili plavi zamotuljak?

Neki kompleti navodno određuju pol vaše već začete bebe posle samo pet ne- delja pomoću jedne kapi majčine krvi na osnovu koje se otkriva DNK ploda. Uko­liko se odlučite za jedan od takvih testo­va, imajte na umu da je stopa preciznosti koju navodi proizvođač diskutabilna (tako da ne bi valjalo da unapred okrečite dečju sobu u roze, odnosno plavo).

Drugi proizvođači tvrde da mogu da poboljšaju vaše šanse da začnete dete že­ljenog pola zahvaljujući dijetetskim prepa­ratima koji, navodno, menjaju sredinu oko jajne ćelije i spermatozoida, ili vam nude preparate za vaginalno ispiranje koji do­prinose tome da vaginalna sredina bude gostoljubivija prema nosiocima određe­nog pola. Naravno, mnogi stručnjaci sma­traju da te tvrdnje nemaju nikakvu naučnu podlogu, naročito s obzirom na činjenicu da postoji verovatnoća od 50 odsto da ćete dobiti dete željenog pola a da pri tom ništa ne morate da radite.

Kao i uvek, važi sledeće pravilo: budite oprezni i pazite šta kupujete.

Još članaka...

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Tabela plodnih dana, samo na sajtu simptomi.rs

Izaberite prvi dan svoje poslednje menstruacije(prvi dan krvarenja) :

| |

Trajanje menstruacije u danima :

(28 dana je prosek trajanja menstracije, ali ovo varira izmedju 25 - 35 dana)


Datum porodjaja :

Go to top