BRCA – test koji spašava život 

Zašto je Anđelina Džoli uklonila obe dojke? 

Uprkos tome što još uvek nije imala dijagnozu raka dojke ili jajnika, Anđelina Džoli je imala preventivni zahvat u kome su joj hirurški uklonjene obe dojke. Zbog čega je ona to uradila? Poznata glumica je nakon smrti majke usled karcinoma jajnika izvršila genetsko ispitivanje, nakon čega je saznala da je nosilac BRCA 1 mutacije. Mutacija na BRCA genima se može preneti i od oca i od majke, i one žene koje imaju mutaciju će u 85 posto slučajeva oboleti od raka dojke do svoje sedamdesete godine. Ovaj rizik za nastanak raka jajnika iznosi 60 odsto. Anđelina nije jedina žena koja nosi mutaciju na BRCA genima. Prema svetskim statističkim podacima, svakoj osmoj ženi će u toku života biti postavljena dijagnoza raka dojke. Anđelina je svoju odluku javno objavila, kako bi kod žena povećala svest o važnosti preventivnog testiranja. 

“Kada su doktori procenili da imam visok rizik od razvoja raka dojke, rešila sam da uradim preventivnu mastektomiju i da smanjim taj rizik koliko god je moguće. Rak je i dalje reč koja ljudima unosi strah u kosti i izaziva dubok osećaj bespomoćnosti. Danas je moguće da pomoću testa iz krvi saznate svoj rizik, i da sa tim saznanjem preduzmete akciju i potencijalno spasite život.  Nakon operacije doživela sam neverovatno olakšanje, jer mogu da kažem svojoj deci da me neće izgubiti zbog karcinoma dojke. Pišem o ovome zato što se nadam da i drugim ženama može koristiti moje iskustvo.” Anđelina Džoli, glumica i producent. 

Šta je to BRCA test? 

Genetsko testiranje ženama daje priliku da saznaju da li imaju naslednu mutaciju koja se povezuje sa rakom dojke i jajnika. Da li je to još jedan trend ili važna medicinska odluka koja Vam može spasiti život? S obzirom na to da se genetske mutacije prenose sa generacije na generaciju, ukoliko je neko u Vašoj porodici bolovao od raka dojke ili jajnika, to značajno povećava šansu da se u toku života i kod Vas javi neki od ovih oblika karcinoma. BRCA genetski test procenjuje rizik od nastanka raka dojke i jajnika i pre nego što se rak javi, što omogućava pravovremeno reagovanje i sprovođenje odgovarajućih preventivnih mera. Sa razvojem tumora se najčešće povezuju BRCA 1 i BRCA 2 geni. Međutim, postoje i drugi geni koji su od velikog značaja za razvoj ovih bolesti, poput PALB 2 gena. Ranije je bilo moguće testirati samo BRCA 1 i BRCA 2 gene, dok sada postoje testovi koji se označavaju kao paneli i ispituju čitav niz gena koji se povezuju sa razvojem raka dojke i jajnika. 

Da li samo žene mogu da obole od raka dojke? 

Većina ljudi o tome ne razmišlja, ali čak i kod muškaraca može doći do razvoja karcinoma dojke, naročito ukoliko je pogođen BRCA 2 gen. Kod muškaraca se rak dojke znatno ređe javlja, ali kod nosioca mutacije postoji mnogo veća šansa od ovog oboljenja, kao i od raka prostate i pankreasa. Ukoliko je neko od muških članova  porodice imao rak dojke, postoji velika verovatnoća da je uzrok tome genetska mutacija, koja može biti prisutna i kod drugih članova porodice. 

Poznajem svoj rizik, ali šta sad? 

Odluku o genetskom testiranju nije lako doneti i ona uključuje i mišljenje članova porodice i medicinskih stručnjaka. Proteklih godina mnoge žene su pronašle olakšanje kada su saznale svoj genetski profil i dobile konkretan savet na koji način da postupaju kada je reč o prevenciji raka dojke i jajnika. Ako se odlučite za ovu vrstu testiranja, dobro se raspitajte gde radite test, koji geni su obuhvaćeni i koje informacije se nalaze u rezultatu koji dobijete. S obzirom na popularnost genetskog testiranja, danas se mnoge laboratorije odlučuju da uvrste i ovaj tip testiranja u svoju ponudu. Međutim, pravilna interpretacija rezultata nije ni malo jednostavna. Laboratorija Bio Save koja se nalazi u centru Beograda, pored ostalih usluga vezanih za genetsko testiranje i personalizovanu medicinu, nudi i testiranje BRCA gena, kao i drugih gena koji su udruženi sa razvojem raka dojke. Osim samog testa, koji se radi po najvišim nemačkim standardima, ova laboratorija nakon testiranja radi i genetsko savetovanje i omogućava pregled onkologa koji pravi individualni plan za svakog pacijenta koji nosi određenu mutaciju. 

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top