• Kliknite na ikonicu za oblast medicine iz koje Vam treba usluga, izaberite grad i uslugu koja Vam je potrebna, Kliknite na dugme ZAHTEV ZA PONUDE

  • Dobićete potvrdni SMS, a uskoro će Vam stići zvanične ponude zdravstvenih ustanova direktno na mobilni telefon, SERVIS JE POTPUNO BESPLATAN


 

Šta je gastroskopija?

Gastroskopija predstavlja metodu prikaza gornjih delova sistema organa za varenje (jednjaka, želuca i početnog dela tankog creva).

Sama metoda može biti dijagnostička jer pomoću nje dijagnostikujemo različita oboljenja kao što su suženja jednjaka, zapaljenježeluca (gastritis), čir (ulkus), tumor, infekcija bakterijom Helicobacter pylori, prisustvo stranog tela, ali i terapijska jer se mogu zaustaviti krvarenja ili ukloniti manji polipi.

Opširnije: Šta je gastroskopija?

Pregled otorinolaringologa, ORL

Pregled otorinolaringologa predstavlja specijalistički pregled uha, nosa i grla . Izvodi pomoću različitih pomagala kao što su spekulum (pregled nosa), ušni levak (pregled uha), spatula (pregled usne šupljine) i laringealno ogledalce (pregled larinksa). Pregledom se utvrđuje stanje nosa, uha, usne šupljine, ždrela, grkljana i vrata. Na osnovu anamneze (razgovora sa pacijentom) i kliničkog pregleda, lekar se opredeljuje za vrstu lečenja ili za neku drugu dijagnostičku metodu ukoliko je potrebna (rendgen, ultrazvuk, CT).

Opširnije: Pregled otorinolaringologa, ORL

Šta je otomikroskopija

Otomikroskopija predstavlja pregled spoljašnjeg slušnog kanala i bubne opne pomoću posebnog mikroskopa. Prednost ovakvog pregleda uha je uvećanje slike 6-12 puta što omogućava bolju preglednost i procenu stanja , kao i uočavanje patoloških promena spoljašnjeg slušnog kanala i bubne opne.  Prilikom izvođenja otomikroskopije moguće je izvršiti i neke druge manje ambulantne intervencije:  aspiraciju stranog sadržaja iz spoljašnjeg slušnog kanala, odstranjenje granulacija, polipa, uzimanje brisa, uzimanje uzoraka za patohistološku analizu i druge.

Opširnije: Otomikroskopija

Šta je kolonoskopija?

Kolonoskopija je endoskopska procedura koja omogućuje pregled donjeg dela intestinalnog trakta (završni deo tankog creva i kompletno debelo crevo).

Pregled se vrši pomoću optičkog instrumenta kolonoskopa izgleda dugačke cevi sa osvetljenjem i video kamerom na vrhu.Tokom pregleda u debelo crevo se ubacuje vazduh koji ga proširi tako da se sluzokoža može precizno pregledati.

Kolonoskop se uvodi kroz rektum i potom se pregleda kompletno debelo crevo.Sama procedura može biti dijagnostička gde se otkrivaju različita zapaljenja sluznice, divertikuloza, tumori ali terapijska pomoću koje se uklanjaju polipi.

Opširnije: Šta je kolonoskopija?

Šta je PAPA test (Papanikolau)?

 i cevikalnog kanala dobijenih slobodnim odvajanjem (deskvamacijom) od epitelnih površina, punkcijom ili aspiracijom različitih sadržaja. Metoda je brza, jeftina, bezbolna, ne izaziva traumu i primenjiva je kod velikog broja ispitanica prilikom masovnih skrining pregleda kao i kod visoko rizičnih ispitanica. Cilj testa jeste što ranije otkrivanje prekanceroznih i kanceroznih stanja grlića materice.

Opširnije: Šta je PAPA test (Papanikolau)?

Još članaka...

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

 

lanac apoteka filly farm 

 

  

 

  

lekarski pregled za vozacku

Bolnica menssana                  

 

 

 

Go to top