Šta je holter pritiska (tenzije)?

Merenje arterijskog pritiska spada u najosnovnije dijagnostiče procedure tokom kardiološkog pregleda. Medjutim, problem kod merenja pritiska u ambulantnim uslovima je taj što nekad u odredjenom trenutku , pritisak može da bude potpuno normalan, a da promene pritiska dolazi kasnije u toku dana, kada niste u lekarskoj ordinaciji.

Ponekad, dolazi do promene pritiska noću, ujutru, pred spavanje.

U različitim situacijama (napor, mirovanje, stres...) i zavisnosti od doba dana (budnost ili spavanje) menjaju se vrednosti arterijskog pritiska.

Prilikom pregleda, vrednosti arterijskog pritiska mogu da skoče zbog nervoze, ili uzbudjenosti što daje lažno visoke vrednosti, te je onda indikacija za plasiranjem holtera EKG-a prava. 

 

Znači, jedno merenje krvnog pritiska nam ne daje kompletne podatke o stvarnim vrednostima našeg arterijskog pritiska.

Nošenje 24 satnog holtera pritiska je važno da bismo uopšte utvrdili da li postoji povišen arterijski pritisak- hipertenzija. Osim toga, kada se utvrdi postojanje povišenog arterijskog pritiska i kada se uvede lek ova metoda nam omogućuje da proverimo da li je lek i doza leka odgovarajuća za lečenje. 

Manžetna za merenje krvnog pritiska izgleda kao i kod svakog drugog aparata, s tim što se sam uredjaj nosi u torbici i lagan je za nošenje.

Aparat najčešće meri vrednosti pritiska tokom dana na svakih 15 minuta, a tokom noći na svakih pola sata i ne skida se manžetna sa ruke.

Povećan krvni pritisak se zato ne bez razloga zove "ubicom" broj jedan u savremenom svetu. Naš predlog je da ne dozvolite da Vam prepišu lek, a da niste radili 24-satni Holter krvnog pritiska. Praćenje pacijenata lečenih od hipertenzije 24-satnim Holter-monitoringom je obavezno obzirom da značajan broj "dobro kontrolisanih" pacijenata ima u suštini neregulisanu hipertenziju.

Niste sigurni koliko košta holter pritiska, gde možete da ga uradite, postoji li neki popust na cenu?

Nikakav problem. Dovoljno je da kliknete na sliku kardiologija, da BESPLATNO popunite formu i kroz nekoliko minuta na svoj mobilni telefon dobićete sve informacije potpuno besplatno. 

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top