Šta je Holter EKG-a?

Doktor Vam je savetovao da ne bi bilo loše da uradite holter EKG-a. POmalo ste se verovatno zabrinuli, jer niste sigurni šta je to holter EKGa i kako se radi. Ne brinite se. Holter predstavlja neinvazivnu dijagnostičku metodu za praćenje rada i ritma srca. Treba napraviti razliku, jer kada se kaže holter srca, postoji i holter pritiska, ali se najčešće misli upravo na holter EKG-a. Dakle, kada kažete holter srca, ili holter za srce, misli se na holter EKG-a. 

Nije Vam jasno šta znači neinvazivna? Ništa strašno, tu smo da objasnimo. Dakle, nema bodenja, nanošenja bolna, remećenja normalnog ritma života, uspavljivanja i slično.

 

Holter EKG-a je uredjaj kojim se snima električna aktivnost srca, odnosno EKG. Ako ste radili do sada nekada u životu običan EKG u smbulanti, holter je upravo to isto, sa jedinom razlikom, a to je da se nosi oko 24 sata, dakle i danju i noću dok spavate. Ono što je bitno da nepomenemo je da se u različitim aktivnostima svakog od nas rad srca menja, dakle nije isto da li spavate, ili trčite, da li ste pod stresom, ili niste i holter EKG-a upravo te promene detaljno beleži. Dakle 24 satni Holter EKG-a je veoma važna dijagnostička metoda. 

Brojne su indikacije za nošenje holtera EKG-a a samo neke od njih su vrtoglavice, nesvestice, poremećaji svesti, poremećaji ritma i brojni drugi.

Sama naprava je dobila ime po doktoru koji ju je patentirao , dakle doktoru J. Holteru i u upotrebi je od 1960 ih godina prošlog veka.

Holter snimanje izvodi tako što se na grudni koš, odnosno sa kožu grudnog koša sa prednje strane zalepe eketrode koje su povezane sa uredjajem koji nije veliki i nije težak i najčešće se stavlja oko pojasa. Ono što je bitno, a to je da se holter EKG-a ne skida tokom 24h i pacijent treba da obavlja svoje uobičajene aktivnosti tokom ovog perioda.

Nakon skidanja holtera po isteku 24h, medicinska sestra, ili doktor skidaju aparat i sve njegove aktivnosti ubacuju u računar koji u posebnom programu, doktoru kardiologu prezentuje sve promene svih aktivnost srca tokom perioda nošenja holtera.

Kardiolog na osnovu analize EKG-a, uočava da li postoje poremećaji srčanog ritma, poremećaji provođenja srčanog impulsa, epizode ishemije i predlaže dalju dijagnostiku ili lečenje.

Na ovaj se način ostvaruje objektivan uvid u stanje srčanog mišića i njegovog rada u toku 24h ili 48h

Jasno je kakav neprocenjiv značaj ima ova metoda, posebno u otkrivanju, a kasnije i praćenju lečenja poremećaja aktivnosti srca

Ako Vas zanima cena EKG holtera, možete jednostavno da popunite formu koja se dobija klikom na ikonicu kardiologija i sve ostalo je da čekate i vidite ponude klinika.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top