Šta je ultrazvuk (ehokardiografija) srca?

Ultrazvuk srca predstavlja metodu vizuelne dijagnostike u medicini koji koristi ultrazvučne talase kako bi vizuelizovala strukturno – funkcionalne poremećaje na srcu, i unutar srca.

U pitanju je potpuno neinvazivan metod, odnosno nema bolova, injekcija, uspavljivanja  i slično.  Naime, preko prednjeg zida grudnog koša, posenom sondom za ultrazvučni aparat, se vrši pregled ehokardiografije. Dakle, sam pregled nije neprijatan, mada nekim pacijentima smeta što se neposredno pre pregleda nanosi gel koji je neophodan za tačniju vizuelizaciju, odnosno pomenuti gel može da bude hladan. Postoje i drugi vidovi ultrazvuka srca, odnosno takozvani transtorakalni ultrazvuk srca, gde se sondom za snimanje ulazi kroz jednjak i srce se snima, ali ova metoda se redje koristi, i najčešće kod pacijenata kod kojih je neophodna operacija.

 

Kada se izvršava, radi ultrazvučni pregled srca (ehokardiografija)?

Kada god postoji sumnja na bilo koju vrstu poremećaja u strukturi i funkciji srca, postoji jasna indikacija da se radi ultrazvuk srca. Kod povišenog krvnog pritiska, poremećaja ritma, bolova, tištenja i žiganja u grudnom košu, kod postojanja šuma na srcu, ukoliko ste preležali infarkt srca, grudima, gubitka svesti i nesvestica, ubrzanog zamaranja,  ali se koristi i kao preventivni pregled kod osoba koje su gojazne, koje puše i ne vode računa o svom zdravlju.

Šta se vidi na ultrazvuku srca?

Na ultrazvučnom pregledu srca vide se svi podaci o dimenzijama srca, odnosno veličine pretkomora i komora, veličina i oblik srčanih zalistaka, tok krvi kroz srce, kao i prisustvo odredjenih anomalija, kako urodjenih tako i stečenih. Može jasno da se vidi, ako postoji neko suženje na velikim krvnim sudovima, prisustvo ASD-a, VSD-a. Medjutim, treba napomenuti da ultrazvuk (ehokardiografija) srca ne može da vidi promene na malim krvnim sudovima srca kod koronarnih (Srčanih) pacijenata i kod ovih pacijenata se vrše druge vrste pregleda, o čemu ćemo u druom artiklu . Takodje, ultrazvuk srca daje nam uvid u ejekcionu frakcija(EF), uvid u stanje perikarda (srčane kese) I brojne druge podatke.

Ko radi, odnosno ko izvodi ultrazvučni pregled srca?

Ultrazvuk srca može da radi samo lekar, odnosno lekar koji je prošao adekvatnu obuku iz oblasti ehokardiografije. Naime, idealno je da ultrazvuk srca radi osoba sa iskustvom u ovoj oblasti, medjutim veoma često ga rade I lekari opšte prakse I brojni drugi. Dakle, bilo ko ko poznaje rad ovog aparata I ko je prošao adekvatnu obuku može da radi ultrazvučni pregled srca. Treba napomenuti da snimak može da se nasnimi I na CD, pa rezultate može da tumači I neki drugi lekar.

Da li je potrebna priprema za ultrazvuk srca?

Kod ultrazvučnog pregleda trbuha, najčešće je potrebno popiti odredjenu količinu vode pre pregleda , kako bi pregled bio olakšan, Za ehokardiografiju, odnosno za ultrazvučni pregled srca, nije potrebna nikakva posebna priprema.  Mpžete da se ponašate kako ste se do sada ponašali I možete da obavljate uobičajene aktivnosti. Dakle, može da se radi u bilo koje doba dana, ili noći. Ultrazvučni pregled traje oko pola sata do 45 minuta.

Kako se izvodi ultrazvučni pregled srca?

Ultrazvučni pregled srca se radi u ležećem položaju. Potrebno je da legnete na bok, i to tako da desna ruka bude ispružena uz telo, a leva ruka se stavi pod glavu. Potrebno je da se skinete samo do pojasa i ne morate da se izuvate. Zatim će lekar da stavi malu količinu gela, odnosno transdjusera o kom smo već pisali na grudni koš. Nemojte da se plašite, jer je funkcija gela da samo omogući lakši pregled i da sonda bolje klizi. NAko toga, lekar počinje da prati slike na monitoru koji se nalayi ispred njega, odnosno poćinje da radi ehokardiografiju srca. Ono što je bitno da se napomene je da je potrebno da ostanete mirni tokom perioda od 30 min do 45 min koliko ovaj pregled traje. Ako lekar nešto komentariše sa drugim kolegama, ili za sebe, nemojte da se zbunite, već uvek možete sve da ga pitate na kraju ultrazvučnog pregleda srca.

Da li se nešto čuje, ili vidi tokom pregleda ?

Ovi talasi nisu čujni za obično ljudsko uho, te pregled nije glasan. Osim gela, i prislanjanja sonde na prednji zid grudnog koša, ne bi trebalo da osećate ništa drugo. Možete da tražite od lekara da Vam pokaže na monitoru to što on vidi ukoliko Vas tako nešto zanima.

Kada se uključi kolordoplersko snimanje protoka krvi tokom pregleda ono se može videti kao različite boje koje se pomeraju unutar belih i crnih slika na monitoru. Različite boje predstavljaju različite brzine i pravce kretanja krvi u srcu.

I na kraju, ako Vas zanima gde možete privatno da uradite ultrazvuk srca, kod odraslih, deteta, ili kod bebe, možete da jednostavno kliknete na ikonicu kardiologija i potpuno BESPLATNO da pošaljete upit ka privatnim ordinacijama, iz Vašeg grada. NAkon nekoliko minuta, stići će VAm ponude zdravstvenih ustanova.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top