Pripema za kolonoskopiju

Kako se sprovodi priprema za kolonoskopijuVaš lekar Vam je savetovao da treba da načinite kolonoskopiju, ali Vam niko nije objasnio detaljno kako se radi priprema za istu. Verovatno ste čuli od prijatelja i poznanika da ne priprema za kolonoskopiju neprijatna, da je neko imao veoma loše iskustvo. Sa druge strane, ljudi su Vam pričali da sama priprema nije strašna i ne znate kome da verujete.

Dozvolite da Vam mi objasnimo kako se sprovodi priprema za kolonoskopiju. 

 

Pitaćete se šato je bitna priprema za kolonoskopiju? Odgovor je veoma jednostavan. Naime pošto se specijalnom kamerom ulazi u debelo crevo i snima se unutrašnjost istog, creva moraju da budu potpuno ispražnjena. Dakle, u crevima tokom kolonoskopije ne sme da bude sadržaja, jer će u tom slučaju pregled biti neadekvatan i u velikom broju slučajeva neće ni moći da se izvede.

Prvo treba voditi računa šta jesti i piti pre samog pregleda.Jedan dan, odnosno puna 24h sata pre pregleda ne bi trebalo da jedete čvrstu hranu, a pet sati pre pregleda ne bi trebalo ni da unosite tečnosti. Na dan kolonoskopije, pet sati do pregleda možete da jedete bistre čorbe i supe (ne od paradajza), bistre sokove, čaj, ili kafu bez mleka, žele (ali ne crvene boje).

Ukoliko pijete neke od lekova, obavetno morate da pitate svog lekara o njihovoj upotrebi, jer režim pripreme može da poremeti njihovo delovanje. Tako na primer, Aspirin, Brufen i preparate na bazi gvoždja ne bi trebalo da unosite do dve nedelje pre početka testa. 

Takođe, treba da se raspitate i o lekovima za dijabetes, bolesti srca i pluća, visoki krvni pritisak ili napade. Neke lekove treba da prestanete da upotrebljavate, ali mnogi lekovi mogu da se koriste i pre testa.

I najbitniji deo je pražnjenje creva pre početka pregleda. 

  1. Rastvorite dve kesice Fortrans praška u 2 litra vode i u 10h ujutru počnite da pijete. Ovu količinu tečnosti bi trebalo da popijete u naredna 2 -2,5 sata. Debelo crevo počinje sa pražnjenjem 1-2 sata nakon što ste popili Fortrans
  2. U 18 h rastvorite još dve kesice Fortrans praška u 2 litra vode i počnite da pijete. I ovu količinu tečnosti bi trebalo da popijete u naredna 2 - 2,5 sata.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top