Šta je kolonoskopija?

Kolonoskopija je endoskopska procedura koja omogućuje pregled donjeg dela intestinalnog trakta (završni deo tankog creva i kompletno debelo crevo).

Pregled se vrši pomoću optičkog instrumenta kolonoskopa izgleda dugačke cevi sa osvetljenjem i video kamerom na vrhu.Tokom pregleda u debelo crevo se ubacuje vazduh koji ga proširi tako da se sluzokoža može precizno pregledati.

Kolonoskop se uvodi kroz rektum i potom se pregleda kompletno debelo crevo.Sama procedura može biti dijagnostička gde se otkrivaju različita zapaljenja sluznice, divertikuloza, tumori ali terapijska pomoću koje se uklanjaju polipi.

 

Najčešći razlozi za vršenje kolonoskopije su procene sledećeg:

  • Ispitivanje zbog sumnje na kancer kolona kod osoba starijih od 50 godina
  • Abnormalna stolica (krvava, tamno obojena)
  • Uporna dijareja (proliv)
  • Anemija usled nedostatka gvožđa (smanjeni broj eritrocita zbog nedostatka gvožđa)
  • Porodična istorija kancera kolona
  • Prethodna istorija polipa ili kancera kolona
  • Hronični, neobjašnjiv bol u stomaku

Da bi se kolonoskopija mogla obaviti neophodno je pražnjenje crevnog sadržaja što se postiže upotrebom lekova koji prazne crevni sadržaj, kao i odgovarajući dijetetski režim. Potrebno ie obustaviti unos čvrste hrane jedan dan pre pregleda. Dozvoljen je unos bistre tečnosti do 5 sati pre procedure kao što su voda, bistra supa (goveđa, pileća ili od povrća), čaj ili kafu (bez mleka), hladna pića, voćne sokove od jabuke, grejpfruta ili limunada (izbegavati crvene sokove).

Potrebna je konsultacija sa lekarom pre izvođenja procedure. Potrebno je navesti lekaru ukoliko pacijent uzima lekove zbog nekog drugog oboljenja, ukoliko je alergičan na neke lekove. Ukoliko ste trudni  ili sumnjate na trudnoću obavezno obavestite lekara. Obavezno obavestite Vašeg lekara ukoliko ste imali problema sa koagulacijom (zgrušavanjem krvi). Takođe, neophodno je da navedete ukoliko uzimate antikoagulatnu terapiju, lekove poput Aspirina, Farina, Sintroma, Kardiopirina, Brufena, Diklofena i sličnih lekova koji mogu da utiču na zgrušavanje krvi. Ponekad je neophodno obustaviti ovu terapiju nekoliko dana pre kolonoskopije

Bolesnici sa oboljenjima srčanih zalistaka pre procedure u nekim slučajevima treba da uzimaju protektivne antibiotike.

Pregled se vrši ležanjem na levom boku i kolenima maksimalno savijenim ka bradi. Kolonoskopom se ulazi kroz analni kanal, potom u rektum i ostatak debelog creva. Lekar pomoću sonde uvodi i vazduh, koji otvara kolon i omogućava pomeranje sonde unapred. Moguća je pojavaosećaja nadimanja ili nakupljanja gasova dok vazduh otvara kolon, bola, pritiska ili grčeva u trbuhu. Diskomfor u tokupregleda je blaži ukoliko se daju sedativi.

U toku pregleda dišite polako,uz duboke udahe jer se na taj način opušta muskulatura
trbuha i ublažava neugodnosti u toku pregleda.Nakon pregleda proverava se krvni pritisak, frekvencija srčanog rada, te ritam disanja. Ukoliko su ovi parametri uredni, pacijent se pušta kući. Nakon pregleda izbegavati unošenje hrane nekoliko sati kao i izbegavanje hrane bogate vlaknima 24 sata nakon pregleda. Ukoliko su nadutost i gasovi prisutni i nakon pregleda savetuje se šetnja i kretanje. 

Kolonoskopija je bezbedna procedura i komplikacije su retke, ali može da dođe do:

  • Krvarenja usled biopsije ili uklanjanja polipa, ali ono je obično minimalno
  • Kolonoskop može da dovede do povrede zida creva ili zaseka tkiva koje se pregleda, što je ozbiljan problem ali vrlo redak
  • Moguće su nuspojave od sedativa

Autor teksta

Dr Ivana Stojanović

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top