Peta nedelja trudnoće

Do ove nedelje, embrion je bio skup odredjenog broja ćelija, ali sada već počinje da dobija svoj oblik. Počinje razvoj nervnog sistema, čulnih organa,  pluća, creva, želuca, jetre, koštanog tkiva, mišića, urinarnog sistema, i krvnih sudova i polnih organa. Krajem ove nedelje, embrion je dugačak oko dva milimetra i svakog dana udvostruči svoju veličinu. Embrionalni disk poprima oblik cilindra sa  šupljinom u koju će se smestiti  organi. Istovremeno, embrionalni disk se savija.

 

Na jednom kraju pojavljuje se ispupčenje koje će postati glava, a na drugom se oblikuje mali rep (kaudalni pupoljak), koji će najvećim delom nestati i od njega preostati samo trtična kost.

Srčana cev već pokazuje pokrete i uskoro će se iz nje nastati srce. U ovoj nedelji, kućni testovi na trudnoću već daju pozitivne rezultate, jer je nivo bHCG (horionski gonadotropin) dovoljan da je pokaže.

Ponekad žene instinktivno znaju da su trudne. Najverovatniji razlog za ovaj osećaj je priliv veće količine ženskih polnih hormona estrogena i progesterona, kao i sasvim novih hormona kao što su hPL - humani placentarni laktogen i hCG - humani horionski gonadotropin.

Tokom pete nedelje trudnoće javljaju se tzv. nesigurni znaci trudnoće. To su pre svega osetljive i napete dojke, kao i izostanak menstruacije Nije svaki izostanak krvarenja znak trudnoće, jer stres, ili neke bolesti mogu da prouzrokuju isto. Može se javiti osećaj pojačanog umora, kao i pritisak u karlici, kao i pojačan nagon za mokrenjem.

Četiri nedelje nakon poslednje menstruacije, u urinu se može otkriti hormon trudnoće, hCG.

Jesti ne znači brinuti se o broju kalorija. U trudnoći je važno pripremati i kuvati različita jela.  Jedite češće i manje (6 - 8 manjih obroka), jer takav način ishrane utiče na bolje varenje i potpuniju razgradnju hrane.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Tabela plodnih dana, samo na sajtu simptomi.rs

Android aplikacija - trudnoca kroz nedelje

Trudnoća kroz nedelje

Android aplikacija

Od sada možete da pratite svoju trudnoći bilo kada, bilo gde.

Preuzmite aplikacija za svoj android uredjaj

SA OVE ADRESE, ili jednostavno možete da skenirate sledeći kod

 

Trudnoca

Go to top