Šesta nedelja trudnoće

Bebino srce još nije dobilo svoj konačni oblik, ali već polako počinje da kuca. Na ultrazvuku je fetus vidljiv kao nekoliko paralernih crta među kojima se uočava srčana akcija i tada sa sigurnošću znamo da je beba živa. Beba sada ima glavu, telo, osnovu mozga i 4 mala pupoljka od kojih se kasnije formiraju ruke i noge. Formiraju se usta, vilica i 10 zubnih pupoljaka. Beba je dugačka 6 mm i teška je manje od jednog grama. 

 

Sada je moguća pojava  jutarnjih mučnina, koje na žalost, nisu samo jutarnje već mogu da traju i tokom dana. Jedite više manjih obroka, grickajte badem i tost. Ne sekirajte se, jutarnje mučnine brzo prodju.

Izostanak menstruacije je zaista pravi pokazatelj da ste trudni i javlja se dve do tri nedelje nakon začeća. Izostanak menstruacionog krvarenja može biti izazvan i drugim razlozima, zato trudnoću potvrdite, testom ili pregledom od strane ginekologa.

Ovo je vreme kada se trudnoća može vidjeti i ultrazvučnim pregledom: gestacioni mešak je 10 - 15 mm u promeru, a unutar embrionalne osnove se vide otkucaji fetalnog srca.

Trudnoća se obično deli u tri razdoblja, koja su označena pojmom trimestar ili tromjesečje. Prvi trimestar traje do punih 15. nedelja, a prvih 12 nedelja se dešava organogeneza i upravo u ovom periodu je rizik od spontanog pobačaja najveći. Drugi trimestar obuhvata razdoblje od 16. - 27. nedelje trudnoće i treći trimestar razdoblje od 28. - 40. nedelje trudnoće.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Tabela plodnih dana, samo na sajtu simptomi.rs

Android aplikacija - trudnoca kroz nedelje

Trudnoća kroz nedelje

Android aplikacija

Od sada možete da pratite svoju trudnoći bilo kada, bilo gde.

Preuzmite aplikacija za svoj android uredjaj

SA OVE ADRESE, ili jednostavno možete da skenirate sledeći kod

 

Trudnoca

Go to top