ZASTRAŠUJUĆA STATISTIKA: Svake godine 9 miliona ljudi doživi prelom zbog osteoporoze

U našoj je prirodi da ignorišemo stvari koje su neprijatne i skloni smo verovanju da ono što ne vidimo i ne osećamo, zapravo i ne postoji. U slučaju osteoporoze, “tihe” bolesti koja na početku ne daje nikakve simptome, ignorisanje problema može se pokazati fatalnim. 

Svaka treća žena i svaki peti muškarac starosti preko 50 godina doživi prelom zbog osteoporoze, gde prelom kuka ima najozbiljnije posledice. Nakon preloma kuka jedan od pet pacijenata umre u prvoj godini nakon preloma, a veliki deo njih ostane trajno zavistan od tuđe pomoći.

Prelomi uzrokovani osteoporozom imaju snažan uticaj na kvalitet života obolelog i njegove porodice

Prelomi zbog osteoporoze imaju očigledne fizičke i funkcionalne posledice kao što su ograničeno kretanje i invalidnost, zavisnost od tuđe pomoći i bol. Takođe, značajan je i efekat na psihu i okruženje obolelog: pacijenti su uplašeni i uznemireni, uzdržavaju se od fizičkih aktivnosti i društvenih kontakata.

 

Pored toga, osteoporoza ima snažan uticaj i na porodične odnose. Žene, na primer, koje su godinama bile stub porodice, sada postaju potpuno zavisne od pomoći drugih. U ovom slučaju doživljavaju sebe kao “teret”, lišene osećanja lične vrednosti i samopoštovanja. Sa druge strane, činjenica da su primorane da budu smeštene u dom razori mnoge porodice.

Prelomi u starijim godinama često označavaju i početak nepovratnog opadanja kvaliteta života. Saznanje da izlečenje ne postoji i da će vremenom biti sve gore može da obeshrabri i baci u očaj čak i najstabilnije pojedince. Stoga jednostavno ne smemo sebi da dozvolimo da ignorišemo problem.

Prevencija je najbolje rešenje

Najbolji način da se spreče prelomi je ojačati kosti i držati osteoporozu pod kontrolom. Kalcijum koji unosimo ishranom kostima daje čvrstinu i čini ih otpornim na prelome, ali to je nemoguće ukoliko nema dovoljno vitamina D3. Stoga je obavezan dodatni unos vitamina D3 koji će povećati apsorpciju kalcijuma iz creva i njegovo iskorišćavanje, ali to nije sve.

Vitamin K2 štiti od osteoporoze i preloma

Dugo se smatralo da je vitamin D3 dovoljan za sprečavanje osteoporoze i preloma. Međutim, najnovija istraživanja govore suprotno. Naime, da bi se kalcijum usmerio i ugradio u kost, neophodan je vitamin K2. U nedostatku vitamina K2, kalcijum se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima kao što je hrskavica zglobova, kvni sudovi, bubrezi i ostala meka tkiva. Posledice ovoga su dvostruke: kosti postaju porozne i lakše se lome, a zglobovi postaju bolni i skloni propadanju, krvni sudovi skloni pucanju.

Brojna klinička ispitivanja su to i potvrdila:  vitamin K2 u potpunosti sprečava gubitak koštane mase, dok u nekim slučajevima čak i povećava koštanu masu. Meta analiza iz 2006. godine koja je obuhvatila 13 studija pokazala je da primena vitamina K2 povećava gustinu kostiju i smanjuje prelome kuka za 80 posto, a prelome kičmenog stuba za 60 posto.

Vitamin K2 i vitamin D3 su snažna kombinacija za sprečavanje osteoporoze i rizika od preloma kičmenih pršljenova

Ova dva nutrijenta su kao delovi slagalice: imaju sinergistični efekat i postižu maksimalan efekat samo kada se uzimaju zajedno. Klinička istraživanja i iskustva u praksi potvrđuju komplemenatarno dejstvo vitamina K2 I D3, gde je ukupno povećanje koštane gustine veće nego kada se oni uzimaju pojedinačno. Dakle, korišćenjem vitamina K2 i D3,  dovoljna količina kalcijuma dospeva u krv i pravilno se usmerava pomažući da kosti postanu i ostanu čvrste i otporne na prelome. 

Osteoporoza je podla bolest: ne daje simptome dok ne bude prekasno. Reagujte na vreme i sačuvajte Vašu samostalnost i kvalitet života.

Za više informacija kako da sprečite osteoporozu i prelome  KLIKNITE  NA SLIKU ISPOD ili OVDE

 

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top