Da li u starosti postoji opadanje nivoa hormona testosterona

Već dugo postoji uvreženo mišljenje da nivoi testosterona opadaju sa godinama, ali najnovija istraživanja pokazuju da ovo ne mora da bude slučaj uvek u vezi sa godinama, već se tome dodaje i ponašanje poput pušenja, promena zdravlja, a naročito gojaznost i depresija.

Hormon testosteron se proizvodi u testisima i kontroliše razvoj sekundarnih seksualnih karakteristika, poput razvoja mišićne mase, ali i samih seksualnih funkcija poput plodnosti i potencije.

Dr Gary Wittert, profesor na Univerzitetu Adelaide u Australiji rekao je "Veoma je važno razumeti da opadanje nivoa testosterona nije prirodan proces starenja, već postoji tesna veza sa drugim procesima i njegovim smanjivanjem.”Za potrebe ove studije, istraživači su analizirali nivoe testosterona kod preko 1500 osoba muškog pola i nivoi hormona su mereni dva puta u roku od pet godina. Iz studije je isključeno oko 200 ispitanika koji su koristili lekove, ili su imali promene zdravlja koje su mogle da utiču na nivoe hormona. Prosečna starost ispitanika je bila oko 54 godine. 

Rezultati su pokazali da nivoi hormona opadaju oko 1% za period od pet godina, ali su ispitivanjem podgrupa dobili rezultate koji su pokazali značajnije promene u nivou hormona.

Naime, najveće promene nivoa testosterona su bile u grupi pacijenata koji su imali prekomernu telesnu težinu, ili koji su bolovali od kliničke depresije. Takodje, prestanak pušenja je evidentiran kao faktor koji značajno utiče na pad nivoa testosterona, ali se navodi da je benefit od prestanka pušenja znatno veći od nastavke ove loše navike.

Rezultati studije su pokazali da neoženjeni muškarci pokazuju znatno veći pad u nivou hormona od oženjenih muškaraca.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top