Konzumiranje kafe može da umanji rizik od karcinoma kože

Najnovija studija koja je objavljena u časopisu Cancer Rasearch, pokazala je da povećanje u konzumiranju napitaka koji sadrže kofein može da umanji rizik od nastanka najčešćeg oblika karcinoma kože, bazocelularnog karcinom.

"Naši podaci ukazuju na mogućnost da, što se više kofeina unosi u organizam, to je niži rizik od nastanka bazocelularnog karcinoma kože" rekao je Jiali Han, profesor na Harvardu.


"Medjutim, samo na osnovu ovih podataka ne bih mogao da preporučim da se otpočne sa većim unoson kofeina odmah" dodao je. Takodje, u ovoj studiji je ispitano delovanje kofeina i na bolesti poput dijabetesa i Parkinsonove bolesti.

Bazlocelularni karcinom predstavlja najčešće dijagnostikovani oblik karcinoma kože u Americi i u zemljama zapadne Evrope, i iako je veoma spor u svom rastu, uzrok je veoma značajnog morbiditeta i ne tako niskog mortaliteta.

Ova studija je obuhvatila oko 112 000 ispitanika od kojih je preko 22 000 razvilo pomenuti oblik karcinoma tokom perioda posmatranja od 20 godina i uočena je obrnuta proporcija izmedju količine kafe koja je konzumirana i broja o oboljevanju od ovog karcinoma. Unos kofeina je razmatran kroz unošenje putem kafe, kole, čaja i čokolade.

"Ovi rezultati zaista pokazuju da kofein može da smanji rizik od oboljevanja od bazocelularnog karcinoma" rekao je Han. 

U suprotnosti sa bazocelularnim karcinomom nije pronadjena slična asocijacija izmedju ostalih maligniteta kože, poput malignog melanoma i planocelularnog karcinoma kože.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top