Integralni pirinač sa graškom

Potrebno je

100 grama integralnog pirinča

300 grama graška

morska so

list bosiljka

1 čen belog luka

maslinovo ulje

 

 

Integralni pirinač kuvati oko 40ak minuta. Kada pirinač odmekne, potrebno je ocediti i isprati u mlakoj vodi. ž

Dodati u pirinač malo morske soli i veoma malo maslinovog ulja.

Grašak kuvati odvojeno. Kada se grašak skuva, potrebno je dodati u njega čen belog luka i jednu kašiku maslinovog ulja.

Sve to propasirati štapnim mikserom, ili u blenderu i sa tom masom preliti pirinač.

Može se slušiti toplo, ali i poneti na posao npr u plastičnoj posudi i jesti hladno.

Prijatno.

 

Više o grašku.

U grašku dominiraju ugljeni hidrati i vlakna oblika galaktana, glukuronske kiseline, fruktoze, glukoze, kao i drugih jedinjenja.

Poseduje visok sadržaj proteina zahvaljujući kvržicama u korenu, u kojima se nalazi određena vrsta bakterija azotofiksatora (Bacteria radicicola) koje vežu azot iz vazduha i pretvara ga u korisne aminokiseline, a dalje u proteine. Poseduje još i masti i lecitin, sastojke važne za dobro funkcionisanje nervnog sistema.

Sveži plod sadrži zavidne količine vitamina C i E, dok se sušenjem gube i ostaju u tragovima. Sa druge strane, osušeni plodovi sadrže obilje vitamina B1, poznatog kao tiamin, kao i B2, odnosno riboflavin i B3-niacin. 

Ovi vitamini značajni su jer učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti. Očuvanju zdravlja pomaže i obilje vitamina, minerala, vlakana i drugih korisnih sastojaka. Kao izvrstan izvor vitamina K pomaže zdravlju kostiju i kardiovaskularnog sistema.

Ovaj vitamin aktivira osteokalcin koji pomaže ugradnji kalcijuma u kosti, a istovremeno održava normalnu gustinu krvi.

Kao izvor folne kiseline i vitamina B6 sprečava nakupljanje homocisteina, sastojka, koji narušava vezivanje kolagena u kostima, što može uzrokovati osteoporozu i aterosklerozu. Grašak poseduje i sastojke koji pomažu u prevenciji nastanka karcinoma, gde posebno mesto zauzima vitamin C kao antioksidans. On štiti DNA od oštećenja, pomaže organizmu da se oslobodi od toksičnih sastojaka dospelih iz životne sredine, pojačava imunološke funkcije i inhibira, odnosno koči stvaranje kancerogenih materija u organizmu, kao što su, na primer, nitrozamini koji se stvaraju u dimu cigareta ili roštilja

 

 

 

  

 

  

 

 

 

Go to top