Trovanje hranom uzrokovano Clostridim Perfrigens-om
Clostridium perfringens je jedan od veoma čestih uzročnika blažih slučajeva trovanja hranom. Karakteristične su masovne eksplozivne epidemije, vezane za kolektive (kantine u fabrikama, vojsci) i velika okupljanja (rok koncerti).
C.pcrfiingens je obligatni anaerob, ali može da toleriše izloženost kiseoniku i duže od 72 časa. Stvara spore koje su termostabilne (otporne na temperaturu) i mogu da prežive desetominutno kuvanje.
Ovaj mikroorganizam raste velikom brzinom na temperaturi između 15 i 50 °C. Da bi se razvila klinička slika bolesti, mora se uneti veoma kontaminirana hrana koja po jednom gramu sadrži znatan broj bakterija. Uglavnom se radi o epidemijama uzrokovanim sojem A, koji je široko rasprostranjen u svetu, kako u zemljištu tako i u digestivnom traktu svih kičmenjaka. Epidemije se najčešće javljaju u jesen ili tokom zimskih meseci i uglavnom posle upotrebe unapred pripremljene hrane koja je ohlađena bez naglog zamrzavanja. U takvim uslovima spore, koje su otporne na toplotu a koje su preživele proces kuvanja, počinju da se aktiviraju tokom procesa hlađenja (smanjenje redukcionog potencijala u hrani pogoduje ovom procesu). Pri ponovnom zagrevanju hrane pre konzumiranja, toplota indukuje sporulaciju preživelih mikroorganizama i lučenje enterotoksina.
Enterotoksin uglavnom proizvodi C.perfringens tipa A, a ređe tipa C i D. Enterotoksin se u tankom crevu vezuje za površinu epitelnih ćelija i dovodi do njihovog strukturnog oštećenja i gubitka intracelularnih supstanci, pre svega Na, Cl, proteina i tečnosti. poremećaja makromoleku- larne sinteze i najzad ćelijske smrti..
Kako se manifestuje trovanje hranom uzrokovano Clostridium perfregensom?
U kliničkoj slici dominiraju vodeni prolivi (2 do 4 stolice dnevno), praćeni grčevitim bolovima u trbuhu. Tegobe obično nastaju 24 časa po unošenju kontaminirane hrane. Retko se javljaju povišena temperatura i povraćanje.
Mnogo teži oblik je nekrotizirajući kolitis koji nastaje kada se u hrani nađe veliki broj bakterija. Toksini izazivaju nekrozu creva što može izazvati dehidrataciju i sepsu. Ovaj oblik može završiti letalno.
Kako se postavlja dijagnoza?
Postavlja se na osnovu kliničke slike, koprokultutre, testom na toksin u stolici i nalaženjem uzročnika u hrani.
Kako se leči trovanje hranom uzrokovano Clostridium perfrigensom?
Bolest je kratkotrajna i obično do spontanog potpunog oporavka dolazi već tokom 24 časa.