Opšte osobine i sastav pljuvačke
Normalna sveža pljuvačka je beličasta, penuša- va i viskozna tečnost, otužnog mirisai bez ukusa.
Za 24 časa sve pljuvačne ilezde izluče i do 1,5 litar pljuvačke. Količina izlučene pljuvačke zavisi od vrste hrane. Pri tečnoj hrani količine pljuvačke je manja nego pri unošenju čvrste hrane.
Pljuvačka je približno neutralna, što znači da se pH kreće oko 7. Ova vrednost nije fiksna i postoje odstupanja. Pljuvačka je na primer izrazito kisela posle jela i posle dužeg govora. Elektro-hemijska reakcija pljuvačke zavisi i od zdravstvenog stanja. Pljuvačka dijabetičara je na primer izrazito kisela. U snu je pljuvačka pretežni alkalna. na elektrohe- mijsku reakciju pljuvačke utiče i stanje oralne higijene.
Glavni sastojak pljuvačke je voda. Od lOOgr pljuvačke, 99,5gr je voda. Ostalih 0,5gr čine neor- ganski i organski sastojci.
Od neorganskih sastojaka pljuvačke najviše je kalijuma (70mg procenata) i natrijuma (30mg procenata). Ostalih neorganskih materija (hlora, fosfora, rodanina, kalcijuma i drugih) ima znatno manje.
Od organskih sastojaka pljuvačka sadrži: proteine, ugljene hidrate i masti, kao i izvesne količine vitamina, hormona i fermnata.
Proteina u pljuvački ima od 15 do 24mg procenata. Od proteina u pljuvački se nalaze albumini i globulini. Pljuvačka je bogata i mucinom.
Ugljeni hidrati pljuvačke su: glikoza, laktoza, galaktoza, fruktoza i drugi, najviše se nalazi lakto- ze. U pljuvački se nalazi 70mg procenata laktoze.
Masti u pljuvački su neznatno zastupljene.
Enzimi pljuvačke su brojni. Smatra se da pljuvačka sadrži oko 50 vrsta enzima. Svi oni nisu uvek zastupljeni i nemaju isti značaj.
Enzimi pljuvačke su pretežno hidrolaze, od kojih je najznačajniji ptijalin. On je veoma sličan ami- lazi pankreasa. Ptijalin razlaže škrob-do maltoze. Veoma je aktivan, ali mu je uloga u varenju hrane neznatna, jer se hrana u usnoj duplji zadržava veoma kratko. Pljuvačka sadrži i enzim maltazu koja može da razlaže maltozu na njene sastavne delove.
Neki enzimi pljuvačke (peroksidaza, katalaza) razlažu vodonik peroksid stvarajući kiseonik, što obezbeđuje aerobne uslove. Zahvaljujući tome održava se antibioza i stvaranje nepovoljnih uslova za anaerobne mikroorganizme duplje. Na taj način se ispoljava zaštitna uloga pljuvačke.
Vitamini u pljuvački su takođe veoma zastupljeni. Pljuvačka sadrži skoro sve vitamine, ali je količina C vitamina najveća.
Hormoni pljuvačke su poreklom iz prednjeg režnja hipofize (estrogeni i gonadotropni hormon). U pljuvački se u manjim količinama nalaze insulin i histamin.