Celijakija (celijačna bolest)
Moj sin je u devetom mesecu bio prehlađen i dobio proliv. Prehlada je prošla, ali već mesec i po dana ima česte, obilne i tečne, povremeno masne stolice, koje su bakteriološki ispravne.
Izgubio je raniju živost i, nekako, počeo da „propada“. Do šest meseci je samo sisao, a onda smo počeli da mu uvodimo nemlečnu hranu, sve prema savetu lekara. Otkako je bolestan, odbija da sisa, pa smo mu dali dijetalnu formulu za odojčad sa prolivom, ali njemu je sve gore. Kome da se obratimo za pomoć?
Obratite se pedijatru-gastroenterologu u nekom većem zdravstvenom centru. Verovatno je potrebno da se dete primi u bolnicu radi ispitivanja. Biopsija crevne sluznice će isključiti ili potvrditi celijačnu bolest.
Celijakija ili celijačna bolest je nasledni, doživotni oblik nepodnošenja glutena odn. glijadina i srodnih belančevina, prisutnih u brašnu sledećih žitarica: pšenice, ječma, ovsa i raži. Javlja se u genetski predisponiranih osoba koje u ishrani koriste ove namirnice.
Osnovni simptom je hronični proliv. Odojče je bledo, nezainteresovano i razdražljivo, sa „naduvenim“ trbuhom. Ne napreduje ili gubi u telesnoj masi. Rast u dužinu i razvoj su takođe usporeni.
Za one koji žele da znaju više:
U osnovi bolesti je oštećenje sluznice tankog creva, zasnovano na neadekvatnom imunološkom odgovoru uzrokovanom unošenjem glutena. Bolest se ne ispoljava neposredno po uvođenju glutena, već u različito vreme posle toga. Kako se odojčadi navedene žitarice uvode u ishranu od sedmog meseca, prvi simptomi se, kod predisponiranih, mogu očekivati između 9. i 30. meseca. Ponekad bolest ostaje neprepoznata čak do odraslog doba.
Čime da hranim odojče sa celijakijom?
Dajte mu sve što se preporučuje za njegov uzrast, osim žitarica koje sadrže gluten: pšenice, ječma, ovsa i raži. Umesto njih, neka jede: kukuruz, pirinač, proso i heljdu, koji su izuzetno zdravi.
Naše dete, koje ne podnosi gluten, lepo se oporavilo na dijeti i sada je sasvim dobro. Kada će ponovo moći da jede sve?
Nažalost, gluten će mu smetati čitavog života. Čak i ako po uvođenju „zabranjene“ hrane ne bude imalo tako ozbiljne simptome kao u prvoj godini života, postojaće rizik od pojave nekih malignih oboljenja na digestivnom traktu u odraslom dobu, pa je bolje da se celog života pridržava dijete. S obzirom na to da svaki tristoti stanovnik planete bele rase ima gen za celijakiju, danas postoji širok asortiman proizvoda od žitarica koje ne sadrže gluten, te se ni vaše dete neće osećati uskraćenim u tom pogledu.