Bacillus cereus trovanje hranom
Bacillus cereus je aerobni, sporogeni, gram-pozitivni mikroorganizam koji se može naći u zemljištu i prirodnim vodama širom sveta, a kada je u pitanju hrana – posebno u sirovim namirnicama. Može da proizvede emetički i dijarealni toksin, a koji će se od ova dva toksina produkovati zavisi od hrane koja je kontaminirana, tj. koja je poslužila kao podloga za B.cereus.
Postoje 2 klinička oblika trovanja hranom B.cereusom. Prvi se karakteriše veoma kratkom inkubacijom (1 do 6 časova), upornim povraćanjem i crevnim grčevima. Bolest traje od 2 do 10 časova. Kod drugog oblika inkubacija je nešto duža (6 do 14 časova), a karakteriše ga pre svega pojava obilnih vodenih proiiva, crevnih grčeva, a u nekim slučajevima i povraćanja. Prolivi traju 16 do 48 časova.
Emetički oblik oboljenja uzrokovan je najčešće upotrebom kuvanog pirinča, kontaminiranog prethodno stvorenim termostabilnim proteinskim toksinom. Dijarealni oblik oboljenja nastaje korišćenjem povrća, sosova i pudinga kontaminiranih termolabilnim proteinskim toksinom.