Hrono dijeta – princip
U dijetetici je od osnovnog značaja primeniti znanja o hronobiologiji, vrsti namirnica, iskoristljivosti, kao i o vremenu kad se elementi skladište, a kad se energetske rezerve otpuštaju iz adipocita.
Samo dobrim kombinovanjem ovih principa, mi već imamo zdrav pristup ishrani i time pomažemo uspostavljanju ravnoteže u telesnoj težini koja je idealna za nas.
Ujutru ćelije našeg tela zahtevaju energiju i tada adipociti otpuštaju uskladištenu mast daleko lakše nego bilo kad kasnije u toku dana. Idealno vreme za unos namirnica koje lako i brzo daju energiju i lako se skladište i otpuštaju, je upravo ujutru.
To su ugljeni hidrati i masti. Eliminacija doručka je najteži mogući prekršaj u ishrani, jer jedino jutarnji unos hrane
aktivira adipocite da bez oklevanja ispuštaju iz svog skladišta masti i to vrlo intenzivno. Ako ujutro preskačemo obrok, nakon noćnog stvaranja masnoća, umesto da dodje do jutarnjeg oslobadjanja rezervi, uz aktivnost kortizola, naše telo, naprotiv, nastavlja sa skladištenjem, jer je zabrinuto što nema novog unosa hranjivih supstanci. Uveče se moramo prebaciti na ekonomičniji bio-mod, jer je to vreme kad telo prirodno skladišti mast. Ali, ćelije su već zamorene i lenje, (kortizol, hormon budnosti se mnogo manje luči, počeo je da se luči hormon sna) i ćelije po liniji manjeg otpora, žude za brzim šećerima,
da bi ih lakše i sa manje napora uskladištile. Ako uveče unesemo masnoće i šećere, mi smo upravo dodali materijala našim ćelijama da uskladište ekstra mast, tačno na vreme kad one to i inače rade, i kad je oslobadjanje masti samo simbolično, bez obzira na fizičku aktivnost (ponavljamo da vežbe nakon 20h uveče muče naše telo, mi takvom aktivnošću veštački održavamo nivo kortizola, to jest utičemo na usporavanje pada nivoa kortizola u krvi i odlažemo lučenje drugih neophodnih hormona, koji učestvuju u reparaciji, odnosno popravci ćelija i pravljenju zdravog imuniteta).
Najlakši način da izbegnemo sve probleme je pridržavanje unosa hrane od 3 puta u toku dana, (od 8h do 20h, sa pauzom od 4 sata izmedju obroka) a naročito je važno u toku prepodneva uneti najveću količinu različitih hranjivih supstanci.