Ujed krpelja može da proizvede alergije na crveno meso
Najnovije istraživanje sa Univerziteta u Virdžiniji, SAD, pokazalo je povezanost izmedju ujeda krpelja i odložene alergije na crveno meso.
Njihovo istraživanje koje je objavljeno u časopisu Journal of General Internal Medicine, pokušava da objasni zašto do ovakvog tipa reakcije uopšte dolazi.
Krpelji su vektori za razna oboljenja. Kada krplje ujede, usadi se u kožu, u kojoj se hrani krvlju. Ujedi krpelja se pojavljuju najčešće tokom proleća i leta. Jednostavne mere prevencije ujeda krpelja predstavljaju izbegavanje trave, visokog rastinja i nanošenje repelenata.
Istraživači su naveli da reakcije alergijske prirode na crveno meso nastaje najčešće nakon par sati od obroka i prezentuje se anafilaksama koje mogu da ugroze i život pacijenta.
Antitela koje organizam proizvod na odredjene vrste ugljenih hidrata, a koja nastaju nakon ujeda krpelja, glavni su krivac za nastanak ovih reakcija, jer se navedene supstance nalaze i u crvenom mesu.