Čokolada može značajno da umanji rizik od pojedinih bolesti
Konzumiranja umerenih količina čokolade može da ima pozitivne efekte na zdravlje ljudi, odnosno može da dovede do značajnog smanjenja rizika od nastanka šloga, pokazalo je istraživanje sa Instituta Karolinska u Švedskoj.
U istraživanju je učestvovalo oko 37000 ljudi, prevashodno muškog pola starosti od 49-75 godina. Popunjavan je upitnik koji se ticao zdravlja uopšte, a izmedju ostalog i čokolade.
Istraživanje je pokazalo da osobe muškog pola koje konzumiraju minimum 63g čokolade na nedeljnom nivou ima znatno manje rizik (oko 17%) od nastanka šloga.
Pretpostavka je da flavonidi koji se nalaze u čokoladi mogu da umanje navedene rizike. Flavonidi spadaju u grupu polifenolnih jedinjenja i imaju izrazito antioksidantno delovanje kojim mogu da umanje nivo lošeg (LDL) holesterola, kao i da štite srce.
Navedeno je da se istraživanja moraju nastaviti pre nego počinjanja davanja preporuka o uzimanju čokolade.