Voće smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti
Nova istraživanja su pokazala da hrana koja je bogata flavonidima, poput bobica, jabuka, ali i konzumiranje čaja i crnog vina može da smanji rizik obolevanja od Parkinsonove bolesti kod osoba muškog pola.
Flavonidi su bioaktivne supstance koje se nalaze u različitim vrstama voća i povrća, a njihova aktivna supstanca su aktocijanini.
Navedena istraživanja su objavljena u časopisu Neurology i predstavljaju pravi izazov u navedenom polju, jer je Parkinsonova bolest veoma degradirajuća neurološka bolest, kako za pojedinca, tako i za društvo.
Navedeno istraživanje je sprovodio dr Xian Gao, sa univerziteta Harvard. Takodje, u istraživanju se navode pozitivni efekti navedenih supstanci i na smanjivanje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, ostalih neuroloških oboljenja i karcinoma.
Tačan mehanizam ovog protektivnog efekta nije u potpunosti razjašnjen, ali je veoma bitno napraviti prve korake, jer od Parkinsonove bolesti u svetu boluje gotovo svaka 500ta osoba, što je veoma veliki broj. U pitanju je progresivna bolest, kojoj definitivno lečenje nije poznato za sada, pa smanjivanje rizika njenog obolevanja predstavlja značajan korak napred.