Četiri zdrave namirnice koje morate da imate u svom zamrzivaču
Ne, to nije sladoled, iako ste se potajno nadali da ćete i njega naći u ovom tekstu. Iako ćemo pisati i o zdravim alternativama sladoleda, ovaj tekst se ne odnosi na ovo jelo.
U idealnom svetu sveža hrana se kupuje nekoliko puta nedeljno i svi obroci su unapred isplanirani. U idealnom svetu, gde ljudi mogu da biraju samo najzdraviju hranu, gde ne jedu salame umesto mesa, gde piju sveže sokove, a ne gazirane i gde hleb (čitav jedan hleb na dan, beli po mogućnosti), nije sastavni deo svakog obroka, ili obrok, namazan paštetom naravno.
Medjutim, današnji tempo života, češće nam nameće onu brzu, nezdravu hranu o kojoj svi toliko pišu.Kada se na to doda i platežna mogućnost prosečnog stanovnika naše zemlje, moramo da koristimo trikove kako bismo mogli da se hranimo zdravo.
Šta raditi u tom slučaju?
Evo nekoliko jednostavnih saveta…
- U svom zamrzivaču uvek imajte zamrznutu ribu. Nemojte kupovati riblje štapiće, ili riblje pljeskavice, već imajte zamrznutu morsku, ili rečnu ribu. Kada god želite zdrav i ukusan obrok, dovoljno je ribu odmrznuti prirodno, ili u mikrotalasnoj pećnici, i možete je ispeći u rerni sa malo kukuruznog brašna. Riba ne bi trebalo da sadrži više od 10 grama masti na 100 grama proizvoda.
- Smrznuto povrće može da se čuva u zamrzivaču prilično dugo i njegov kvalitet na niskim temperaturama ne opada vremenom, kao što je slučaj sa gubitkom vitamina na visokim temperaturama. Iz tog razloga, barenje ili kuvanje na pari je najbolji način da se zadrži što više hranljivih materija moguće. Tako dobijate vitaminsku bombu punu vlakana koja su neophodna za dobru probavu.
- Bobičavo voće možete da zamrznete bez ikakvih problema, jer kao i kod povrća niske temperature ne utiču na njihovu hranljivu vrednost. Ovakve bobice možete da dodate u šejkove, jogurt, smoothie, ili bilo koje drugo jelo i da uživate u zdravom i ukusnom obroku za samo nekoliko minuta. Dobra ideja, zar ne? I ne morate da dodajete led, samo treba dodati mleko, ili jogurt i ubaciti sve u blender…
- Supa, ili čorba veoma dugo može da se drži u zamrzivaču. Dovoljno je samo da se odmrzne, podgreje i imate najzdraviju stvar na svetu na svom stolu za samo nekoliko minuta. Naš savet je da spremate čorbe i potaže od povrća pre nego domaće srpske supe od kostiju i slično. A i ukusnije su, zar ne?
- Peti savet se odnosi na punjene paprike, sarme, prasetinu od Božića, čvarke i slično. Sve ove namirnice mogu se bez bojazni zamrznuti bez ikakvog gubitka soli i masti iz njih. Tako zamrznute namirnice lakše se bacaju u kantu za otpatke.
Uživajte u zdravoj hrani, benefiti za Vaš organizam su višestruki, a i vremenom će biti mnogo ukusnija.
Dr med. Dragan Stojićević