Pileća salata sa brusnicom
Potrebno je
500g pilećeg belog mesa
50 g brusnica
100 g indijskog oraha
1 veza mladog luka
200 ml majoneza
4 kašike grčkog jogurta
1 kašičica senfa
so i biber po ukusu
sok polovine limuna
Meso skuvajte i ostavite da se u potpunosti ohladi.
Kada se ohladi iseckajte na kockice. Stavite u činiju, dodajte brusnice. Luk – perca i beli deo iseckajte na kolutove, indijski orah grubo usitnite nožem. Sve dodajte u činiju sa mesom i promešajte.
Majonez pomešajte sa jogurtom, senfom, solju, biberom i sokom od limuna.
Prelijte preko ostalih sastojaka.
Promešajte i ostavite u frižider da se ohladi.
Prijatno.
Više o brusnicama.
Retko koja biljka je sa svojim plodovima kao brusnica, koja je prirodni antibiotik, potvrdila svoj doprinos zdravlju. Plodovi su bogati različitim zaštitnim materijama, sadrže minerale, vitamin A, vitamin C, kalijum i biljna vlakna. Crvena tvrda bobica ima zbog veće količine vitamina C kiselkast ukus.
Pored toga brusnica kao lekovita biljka je već dugo poznata, od lišća i plodova se prave lekoviti čajevi, u svežem obliku se prave sokovi, plodovi se mogu čuvati samrzavanjem ili sušenjem, a njime možemo pripremati džemove i ukusne sosove i jela. Sveže brusnice, sok, smrznute ili sušene su prirodan antibiotik koji, uništava štetne bakterije i gljivice u telu.
Dr med. Dragan Stojićević